Ενισχύονται οι πυρηνικές φιλοδοξίες Σερβίας και ΠΓΔΜ

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 14:02
UPD:14:16
A- A A+

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βελιγράδι, κ. Αλεξάντερ Κονούζιν ανακοίνωσε πως οι κυβερνήσεις της Σερβίας και της Ρωσίας συζητούν το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία.

«Η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Σερβία αποτελεί αντικείμενο σοβαρής σκέψης» φέρεται να δήλωσε ο κ. Κονούζιν, προσθέτοντας πως η Σερβία επιθυμεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια καθώς η χώρα διαθέτει τους πόρους για αυτό το σκοπό.

«Η Ρωσία ετοιμάζεται να βοηθήσει τη Σερβία στην πρόθεσή της αυτή μέσω συνεργασίας και κοινών επενδύσεων», πρόσθεσε ο κ. Κονούζιν, υπενθυμίζοντας πως η Σερβία κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία με τη Γερμανία και την Ιταλία για την κατασκευή υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ενώ η Ρωσία έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του υδροηλεκτρικού σταθμού στο Δούναβη και ρωσικές εταιρείες είναι έτοιμες να κατασκευάσουν νέες τέτοιες εγκαταστάσεις στη χώρα.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του σκοπιανού τύπου, όπως αυτά μεταδίδονται από το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων των Σκοπίων, ο υπουργός οικονομίας της ΠΓΔΜ κ. Μπεσίμι, ανέφερε ενώπιον αμερικανών επιχειρηματιών ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν παραιτείται της ιδέας κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο, κατά την κυβέρνηση, αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές ενέργειας και με το οποίο η χώρα από εισαγωγέας ενέργειας θα καταστεί εξαγωγέας. Ο κ. Μπεσίμι παρουσίασε την ανωτέρω θέση ενώπιον εκπροσώπων της εταιρείας General Electric, γνωστής εταιρείας στο χώρο της ενέργειας, η οποία κατασκευάζει πυρηνικά εργοστάσια σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία Hitachi.

Οι εκπρόσωποι της General Electric υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για προστασία της τεχνολογίας και συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Ο κ. Μπεσίμι δήλωσε εχθές ότι μόλις ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις έρευνας αναφορικά με το πυρηνικό εργοστάσιο, η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα λάβει τελική απόφαση γι’ αυτό το έργο και μετά μπορεί να εξεταστεί η συμφωνία συνεργασίας με τη General Electric.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην ΠΓΔΜ αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της χώρας MANU, η οποία πρότεινε δύο σενάρια για την ανάπτυξη της ενέργειας, ήτοι την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου 1000mW ή, εναλλακτικά, την κατασκευή τριών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων δυναμικότητας 300mW έκαστο.

Balkan Markets Daily

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή