Γ. Μανιάτης: Αναποτελεσματικό το μέτρο των αστικών διοδίων

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 15:41
UPD:16:26
A- A A+

«Αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο μέτρο» χαρακτήρισε τα αστικά διόδια ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, καθώς –όπως υποστήριξε, όσοι έχουν χρήματα θα έχουν περισσότερες δυνατότητες μετακίνησης.

«Μοναδική λύση είναι η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και η αποτροπή της εισόδου ΙΧ στο κέντρο», πρόσθεσε στο περιθώριο εκδήλωσης της Stat Bank.

Κατά της επιβολής διοδίων τάχθηκε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δ. Αρμενάκης, υποστηρίζοντας ότι θα έχουν επιπτώσεις στην αγοραστική κίνηση. Ο κ. Μανιάτης δήλωσε εξάλλου πως δεν υπάρχουν σκέψεις για επιβολή περιβαλλοντικών φόρων.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο υφυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η χώρα μας θα επιτύχει και θα υπερκαλύψει τους στόχους που έχει θέσει το πρόγραμμα 20 - 20 - 20 της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών.

Υπενθύμισε ακόμα ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο εθνικός στόχος για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 18% στο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2020, αυξήθηκε σε 20%.

Οι άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως τους παρουσίασε ο κ. Μανιάτης, περιλαμβάνουν την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας, την προστασία και διατήρηση των φυσικών πόρων με έμφαση στο νερό, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με αυστηροποίηση των ποινών για περιβαλλοντικά εγκλήματα και επιβάρυνση των ρυπογόνων δράσεων καθώς και την προώθηση καινοτομικών προϊόντων που απαιτούν λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή τους.

Νωρίτερα σήμερα, ο απερχόμενος επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα επιβολής τελών εισόδου στο δακτύλιο, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Δήμας υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης ενός πιο αποτελεσματικού τρόπου ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα τις χώρες της ΕΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή ενός πρωτοποριακού συστήματος για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο Λονδίνο, με επιβολή τελών εισόδου στο δακτύλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή