Αντ. Σαμαράς: Εξοδος από την κρίση με ανάπτυξη, όχι με συμπίεση

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 21:14
UPD:02/12/2009 17:24
A- A A+

Τις προτάσεις του για έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» τη δημοσιονομική κατάσταση, τονίζοντας όμως πως για να ξεπεράσουμε την κρίση δεν πρέπει επ' ουδενί να εξαπολύσουμε φοροεπιδρομή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της φορολογητέας ύλης.

«Πρέπει να εξαντλήσουμε όλους τους τρόπους να αυξήσουμε τα έσοδα μεγιστοποιώντας το δυναμισμό της οικονομίας και την απόδοση των περιουσιακών μας στοιχείων, όχι πιέζοντας ακόμα περισσότερο μιαν οικονομία που βρίσκεται ήδη στα όρια της ασφυξίας. Θα βγούμε από την κρίση με ανάπτυξη όχι με συμπίεση της οικονομίας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Α. Σαμαράς: Μια φοροεπιδρομή σήμερα μπορεί να διογκώσει τα ελλείμματα

Α. Σαμαράς: Μια φοροεπιδρομή σήμερα μπορεί να διογκώσει τα ελλείμματα

Πιο αναλυτικά, σημείωσε πως υπάρχουν πολλοί - επιχειρήσεις και νοικοκυριά - που βρίσκονται ήδη στο όριο και «τελικά μια τέτοια πίεση στην αγορά και στην κοινωνία σε συνθήκες κρίσης, θα προκαλέσει μείωση δημοσίων εσόδων και αύξηση κυκλικών δαπανών. ¶ρα διόγκωση των ελλειμμάτων».

Συνεχίζοντας τόνισε πως οι επισημάνσεις του αυτές συνιστούν μια πρώτη προειδοποίηση προς την κυβέρνηση: «Καλό είναι αυτή την προειδοποίηση να την πάρουν πολύ σοβαρά. Όχι μόνο γιατί την εννοούμε και θα μας βρούν απέναντι».

Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς πρότεινε την άντληση φορολογικών εσόδων, για παράδειγμα, από την περιστολή της φοροδιαφυγής με τη μέθοδο των «τεκμηρίων κατανάλωσης».

Επιφυλάχθηκε, πάντως, να αναφέρει και επιπλέον μέτρα απαραίτητα για τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Στη συνέχεια ωστόσο παρουσίασε κάποιες γενικές κατευθύνσεις για την οικονομία, οι οποίες, όπως ανέφερε, βασίζονται στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Τονίζοντας πως «δεν είναι μόνο η διεθνή κρίση που μας γονάτισε» αλλά «κι ένα ολόκληρο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που χρεοκόπησε» υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του «για να ξεπεράσουμε τη δημοσιονομική κρίση και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουμε άλματα ανάπτυξης».

Συνεχίζοντας διευκρίνισε πως το κράτος πρέπει για να μειώσει άμεσα τα ελλείμματα «να τα βάλει όλα στο μικροσκόπιο»:

«Στο μικροσκόπιο τον ισολογισμό των επιχειρήσεων, όλων των επιχειρήσεων, αλλά κατά μείζονα λόγο των μικρομεσαίων. Στο μικροσκόπιο τις στρεβλώσεις των αγορών. Στο μικροσκόπιο τις δημόσιες δαπάνες».

Μεταξύ άλλων πρότεινε τη μείωση του εξωγενούς κόστους των επιχειρήσεων, καλώντας το κράτος να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές επανεξετάζοντας «τη φορολογία της, άμεση και έμμεση, τις εργοδοτικές εισφορές της, τις εισφορές υπέρ τρίτων, πάσης φύσεων τέλη, επιβαρύνσεις, πνευματικά δικαιώματα, κάθε λογής "χαράτσια" που πληρώνουν».

«Η στήριξη της επιχείρησης σήμερα, η βοήθεια προς την επιχείρηση να γίνει πιο ανταγωνιστική, οφείλει να είναι κυρίαρχη συνιστώσα και ύψιστη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής» τόνισε.

Επισήμανε ακόμη πως τη μείωση των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων της επιχείρησης είμαστε υποχρεωμένοι να την κάνουμε, και προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς ζήτησε την εξάλειψη των στρεβλώσεων, που όπως σημείωσε, υπάρχουν στην αγορά, κάνοντας αναφορά σε μονοπώλια, ολιγοπώλια, καρτέλ κ.λπ. Ως στρέβλωση επισήμανε και το παρεμπόριο, αλλά και τις καθημερινές πορείες στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

«Εξάλειψη των στρεβλώσεων σημαίνει περισσότερος ανταγωνισμός: Δέστε, για παράδειγμα, πόσο ωφελείται το κοινό, όταν στη θέση ενός κρατικού μονοπωλίου δημιουργούνται δύο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Ας πούμε, δύο αεροπορικές εταιρίες, που έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση, νεώτερα αεροσκάφη και χαμηλότερες τιμές» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως το τρίτο που πρέπει να βάλουμε στο μικροσκόπιο είναι οι δαπάνες του προϋπολογισμού. Ζήτησε συγκεκριμένα τη μείωση των δημοσίων δαπανών που είναι σπατάλες, και όχι αυτών με υψηλή κοινωνική ανταποδοτικότητα, και υψηλές αποδόσεις. Μεταξύ αυτών ανέφερε αυτές που αφορούν την εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλών στρωμάτων, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης και αυτές που αφορούν επενδύσεις ειδικά σε τομείς κρίσιμους: Υποδομές, μεταφορές, Ενέργεια και Έρευνα. Αυτές -πρόσθεσε-πρέπει να αυξηθούν, γιατί «θα δώσουν τελικά περισσότερα οφέλη σήμερα κι αύριο απΆ ό,τι κοστίζουν τώρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή