ΗΠΑ: Νέο πενταετές σχέδιο κατά του AIDS

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 21:50
A- A A+

Τις βασικές γραμμές του νέου πενταετούς σχεδίου για την παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας του AIDS, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα «μακρόπνοα προγράμματα», παρουσίασε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το AIDS.

Στο νέο προεδρικό Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης για την Καταπολέμηση του AIDS(PERFAR) προτείνεται η παροχή βοήθειας για τη θεραπεία 3,7 εκατ. ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον ιό VIH και την ασθένεια, σε συνεργασία με το Διεθνές Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, του οποίου οι ΗΠΑ είναι οι πιο σημαντικοί αρωγοί.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία PEPFAR είχε εγκριθεί το 2003 από τον τέως πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Η νέα παραλλαγή του σχεδίου έχει στόχο «τη μετάβαση από την έκτακτη βοήθεια στην προαγωγή μακρόπνοων προγραμμάτων», ιδίως μέσω της «ενίσχυσης των κυβερνήσεων συνεταίρων», τονίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ένας ακόμη στόχος είναι να «συνενωθούν και να συνδυασθούν τα προγράμματα για την καταπολέμηση του AIDS και του ιού VIH με τα γενικότερα σχέδια για τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη, προκειμένου να αυξηθεί στο έπακρο ο αντίκτυπος (της αμερικανικής βοήθειας) στα συστήματα υγείας».

Το 2009 οι ΗΠΑ βοήθησαν μέσω του προγράμματος αυτού περίπου 11 εκατ. άτομα, εκ των οποίων τα 2,4 εκατ. επωφελήθηκαν μίας αντιϊκής θεραπείας, σύμφωνα με τα αμερικανικά στοιχεία.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή