Ξεκάθαρο μήνυμα στην ΠΓΔΜ

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 11:18
UPD:11:58
A- A A+

Η μόνη διαδικασία που διαπραγματεύεται το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι απ’ ευθείας επαφές με τα Σκόπια, όχι μόνον δεν βλάπτουν αλλά μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία.

«Εμείς πιστεύουμε ότι όταν έχεις καθαρές θέσεις, και εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις στο θέμα των Σκοπίων, πρέπει με αυτοπεποίθηση να δείχνεις εσύ την κατεύθυνση των πραγμάτων με πρωτοβουλίες, και αυτό κάνουμε», πρόσθεσε.

O κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι «η θέση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων δεν νοούνται χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».

Επανέλαβε δε ότι «η θέση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων δεν νοούνται χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».

Ερωτηθείς αν έχει διαφοροποιηθεί η θέση των Σκοπίων, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, όπου διεξάγεται η διαπραγμάτευση.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επίσκεψής του στα Σκόπια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «είναι στο τραπέζι, το εξετάζουμε και θα το δούμε στην πορεία».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η συζήτηση και ενημέρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας είναι κάτι το αυτονόητο, προσθέτοντας ότι στα μεγάλα εθνικά θέματα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας συμφωνέι στους στόχους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο, όχι μόνον με λόγια αλλά με πράξεις. «Είμαι σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κυπριανού. Η συνεργασία μας είναι καθημερινή, στενή, ο συντονισμός μας απόλυτος και θα πάμε με μια γραμμή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι αυτό το θέμα», ανέφερε ο κ. Δρούτσας.

Σχετικά, τέλος, με τη 17η υπουργική σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει μια κληρονομιά με τη Διαδικασία της Κέρκυρας. «Η προσπάθειά μας είναι να βγάλουμε μια απόφαση που θα βάλει τις βάσεις για την περαιτέρω συζήτηση αυτού του θέματος. Ο ΟΑΣΕ είναι το κατάλληλο φόρουμ για μια τέτοια συζήτηση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή