Yψηλοί τόνοι στη Βουλή

Συζήτηση επί του ν/σχ για την έκτακτη ενίσχυση
Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 14:17
UPD:14:39

Η οικονομία βρίσκεται σήμερα σε ανήκεστο βλάβη τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σημειώνοντας ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις που δεν λαμβάνονται για λόγους πολιτικού κόστους.

A- A A+

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή επί του πρώτου νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η οικονομία βρίσκεται σήμερα σε ανήκεστο βλάβη τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σημειώνοντας ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις που δεν λαμβάνονται για λόγους πολιτικού κόστους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξετασθεί με μεγάλη προσοχή, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός τους είναι υπερβολικά μεγάλος και δεν νοείται να αυξηθεί περισσότερο. Δεν δε απέκλεισε πάγωμα ή μείωση μισθών αν αυτό είναι απαραίτητο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στις επενδύσεις που δεν έρχονται στην Ελλάδα, όπως ανέφερε, λόγω της μεγάλης διαφθοράς, της συχνής αλλαγής του φορολογικού πεδίου και την έλλειψη της απαιτούμενης εργασιακής ειρήνης.

Επανέλαβε, τέλος, την πάγια πρότασή του στη φάση της κρίσης να μην ληφθεί υπόψη το «πόθεν έσχες» και τα τεκμήρια και να πέσουν τα συσσωρευμένα χρήματα της παραοικονομιάς στην αγορά.

Απαντώντας στον κ. Καρατζαφέρη ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση με ισχυρή και νωπή εντολή να επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής ισορροπίας.

O υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση με ισχυρή και νωπή εντολή να επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής ισορροπίας.

Επεσήμανε μάλιστα ότι το υπουργείο παρακολουθεί τις κερδοσκοπικές κινήσεις και «δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση σε κανέναν ‘ραντιέρη’ να εκμεταλλευθεί».

Αντιθέτως, συμπλήρωσε, ρίχνεται το βάρος στη ενίσχυση της αγοράς με το βάρος των ομολόγων του δημοσίου. Υπογράμμισε ότι δεν επιβάλλεται κανένας νέος φόρος, αλλά αποκαθίστανται μηχανισμοί, ούτε κυνήγι μαγισσών, ούτε ενοχοποίηση κάποιας επαγγελματικής κατηγορίας.

Ανταπαντώντας ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να αποδώσει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους από τους αξιωματούχους της ΝΔ ευθύνονται για τη διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Το νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ψηφίζουν επί της αρχής το κυβερνών κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση. Καταψηφίζει το ΚΚΕ, «παρών» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τελικά καταψηφίζει και ο ΛΑΟΣ ο οποίος το είχε υπερψηφίσει στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Λέγκας και αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική και το νομοσχέδιο, τόνισε ότι παρατηρείται διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ με την πρακτική «εντός των τυχόν να συκοφαντείται η οικονομία την ίδια ώρα που δίδεται η μάχη στις Βρυξέλλες».

Κατά τον κ. Λέγκα η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού συνιστά μηδενισμό του έργου των κυβερνήσεων της ΝΔ, κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση για προφανή αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της.

Ο κ. Λέγκας αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε στις αρχές του χρόνου και η προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν στην ίδια κατεύθυνση με τα σημερινά, πλην όμως τότε το ΠΑΣΟΚ τα κατεψήφιζε, ενώ σήμερα τα υπερψηφίζει η ΝΔ.

«Εσείς υπαναχωρείτε και διά στόματος πρωθυπουργού λέγονται ψεύδη περί κατάρρευσης του κράτους με αποτέλεσμα αυτά να είναι βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων. Εμείς δεν πλειοδοτούμε, ούτε τάξαμε και αποδεχόμαστε ένα νομοσχέδιο που ξεφορτώνει δαπάνες στο 2009 και φορτώνει έσοδα στο 2010, με προφανή σκοπό να φανεί ψηλότερο το έλλειμμα φέτος και αποτελεσματικότερη η χρήση η δική σας το 2010», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας ο κ. Παπουτσής απέδωσε στην αντιπολίτευση «προσπάθεια ενίσχυσης της αγωνίας και της ανασφάλειας της αγοράς και εν τέλει οικοδόμησης της αναξιοπιστίας του πρωθυπουργού. Αλλά αυτό το σχέδιο δεν θα το πετύχετε».

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να ξεπεραστεί η κρίση με μετριοπάθεια και μέτρο και κυρίως την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση μόνο με δημοσιονομική διαχείριση.

Στους χαρακτηρισμούς περί φιλοδωρήματος και διαχείρισης της μιζέριας επανήλθε ο αγορητής του ΚΚΕ ¶γγελος Τζέκης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «ελεημοσύνη και φτωχοπροδρομισμό ως άλλοθι στην επιδρομική πολιτική που ετοιμάζεται.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή