Νέο μήνυμα Κ. Παπούλια στην Τουρκία

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 15:25
UPD:19:12

Ο κ. Παπούλιας τόνισε και πάλι πως για καμία υποψήφια χώρα δεν πρέπει να υπάρξουν εκπτώσεις. «Πρέπει και εξ ολοκλήρου η υποψήφια προς ένταξη χώρα να πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν τεθεί» σημείωσε από την πλευρά του ο Τσέχος ομόλογός του Βάσλαβ Κλάους.

A- A A+

Νέο μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με την ευρωπαϊκή της προοπτική έστειλε από την Πράγα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Επισήμανε για πολλοστή φορά πως για την οποιαδήποτε νέα διεύρυνση πρέπει οι υποψήφιες χώρες να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ. Με τη θέση αυτή συμπαρατάχθηκε και ο Τσέχος πρόεδρος Κλάους.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο ανδρών, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις ένταξης κρατών στην ΕΕ.

Κ. Παπούλιας: Oι υποψήφιες χώρες πρέπει να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε.

Κ. Παπούλιας: Oι υποψήφιες χώρες πρέπει να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε και πάλι πως για καμία υποψήφια χώρα δεν πρέπει να υπάρξουν εκπτώσεις. «Πρέπει και εξ ολοκλήρου η υποψήφια προς ένταξη χώρα να πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν τεθεί» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κλάους.

Ειδικότερα, ο Τσέχος πρόεδρος πρόσθεσε ότι για την Πράγα είναι πιο εύκολο να πάρει θέση, καθώς η χώρα του δεν είναι γειτονική με την Τουρκία και «σε κάθε περίπτωση εμείς δεν έχουμε ιστορικές τριβές ή θέματα οξυμένων διμερών καταστάσεων σε σύγκριση με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία». Γι' αυτό, είπε ο πρόεδρος της Τσεχίας, η δική μας τοποθέτηση είναι πιο χαλαρή. Η Τσεχία, ως νεότερο μέλος της ΕΕ, έχει την εντύπωση ότι με τη δική μας ένταξη πρέπει να κλείσει η πόρτα της ΕΕ για άλλες χώρες, τόνισε ο κ. Κλάους και πρόσθεσε ότι αντιτιθέμεθα προς την περαιτέρω διεύρυνση και το άνοιγμα της ΕΕ.

Ωστόσο, οι δύο άνδρες είχαν σαφώς αποκλίνουσες απόψεις στα θέματα της κλιματικής αλλαγής ενόψει και της Διασκέψεως της Κοπεγχάγης.

Τη διάσταση αυτή επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Κλάους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν και σε όλα τα άλλα ζητήματα είχαμε τις ίδιες τοποθετήσεις, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής έχουμε εντελώς διαφορετικές και εν προκειμένω αναφέρθηκε και σε νέο του βιβλίο, στο οποίο εκφράζει αυτές τις διαφορετικές του απόψεις.

Επιτυχία για τον πρόεδρο Παπούλια θα είναι αν στην Κοπεγχάγη επιτευχθεί συγκεκριμένη συναίνεση. Εγώ θα θεωρήσω επιτυχία αν δεν προκύψει καμία συμφωνία και συναίνεση, τόνισε ο πρόεδρος Κλάους, σημειώνοντας ότι αυτή η διαφορά μας είναι υπαρκτή και δεν αξίζει τον κόπο να την καλύπτουμε, αν και πρόσθεσε, ότι σέβεται επί του θέματος τις απόψεις του Ελληνα προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή