Μέχρι τα Χριστούγεννα ο ενεργειακός κανονισμός για τα κτίρια

Υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης για το περιβάλλον η Ελλάδα
Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 16:27
UPD:16:28
A- A A+

Πιθανότατα μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει κατατεθεί ο ενεργειακός κανονισμός για τα κτίρια και θα έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως ανέφερε στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε τις Επιτροπές Θεσμών και Περιβάλλοντος για την επικείμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στην Κοπεγχάγη, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης προστασίας του περιβάλλοντος.

Η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε τις Επιτροπές Θεσμών και Περιβάλλοντος για την επικείμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στην Κοπεγχάγη, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης προστασίας του περιβάλλοντος.

«Εμείς θέλουμε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη - δηλαδή ξεκάθαρες και σαφείς αποφάσεις, όχι διακηρύξεις, αποφάσεις που θα δημιουργήσουν πάλι μιαν αίσθηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες και στους πολίτες», σημείωσε.

Όπως επεσήμανε, στόχοι θα πρέπει να είναι οι σημαντικές δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών από τις αναπτυγμένες χώρες (20-30% το 2020), οι σημαντικές δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών από τις αναπτυσσόμενες χώρες σε συνδυασμό με χρηματοδότησή τους από τις αναπτυγμένες και η εφαρμογή ενός συστήματος μέτρησης, παρακολούθησης και επαλήθευσης που θα συμβάλλει στην αποτελεσματική αποτίμηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των χρηματοδοτήσεών τους.

Πρόσθεσε δε ότι «ως υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, θα προσπαθήσουμε να έχουμε αναπτύξει και διαμορφώσει μέχρι τον Ιούνιο του 2010 - όπως είναι και η ευρωπαϊκή μας υποχρέωση - το σχέδιο δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%, τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% και την κάλυψη του 20% των αναγκών για ενέργεια, από ανανεώσιμες πηγές».

Η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε επίσης ότι μετά την Κοπεγχάγη η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει μια πρωτοβουλία για τις χώρες της Μεσογείου, ίσως σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία.

«Μπορούμε να πετύχουμε ένα κοινό επίπεδο δράσης, χωρίς να περιχαρακωνόμαστε στην ΕΕ», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην ελληνική ναυτιλία από μια πιθανή συμφωνία, η κ. Μπιρμπίλη υποστήριξε πως «σε περίπτωση που υπάρξει μια παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία, η ελληνική ναυτιλία δεν θα επιβαρυνθεί σε σχέση με τις άλλες χώρες που θα μετέχουν στη συμφωνία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή