Η Αμμόχωστος στην Επιτροπή Αναφορών του E.K.

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 17:15
A- A A+

Θετικά αποτελέσματα για το ζήτημα της Αμμοχώστου απέφερε σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιστροφή των Βαροσίων στους αρχικούς κατοίκους της, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή των αναφερόντων, του Δημάρχου της Αμμοχώστου, και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το θέμα επανήλθε ύστερα από προσπάθεια για την επ΄ αόριστον αναβολή του (δηλαδή το κλείσιμο της υπόθεσης), που ανατράπηκε με καίριες παρεμβάσεις μελών της επιτροπής, ανάμεσα στις οποίες και εκείνη της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Αναφορών, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρυσ. Παλιαδέλη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο αναφέρων κ. Λοϊζος Αυξεντίου, παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής Αναφορών τη δραματική κατάσταση της περιοχής των Βαροσίων, ζητώντας εξ ονόματος του Κινήματος Προσφύγων της Αμμοχώστου την αναβίωση της αποκλεισμένης πόλης και την άρση της απομόνωσης των δύο κοινοτήτων που επιφέρει στην πόλη-φάντασμα η παρουσία του στρατού κατοχής στην περιοχή.

Σημαντική για την τελική έκβαση της συζήτησης ήταν η διαπίστωση για την απουσία από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της επίσημης έκθεσης μελών της Επιτροπής Αναφορών, που είχαν επισκεφτεί την περιοχή το καλοκαίρι του 2008. Η άμεση αντίδραση της ευρωβουλευτή για την επείγουσα διανομή του σχετικού κειμένου και οι παρεμβάσεις των συντακτών της έκθεσης κατέδειξαν την ανάγκη για την προάσπιση της διαφάνειας στον χειρισμό της υπόθεσης.

Στην έκθεση, που είχε εγκριθεί ένα χρόνο νωρίτερα από την προηγούμενη Επιτροπή Αναφορών, υπήρχαν συστάσεις που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, το σεβασμό στην απόφαση 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής από το ευρωπαϊκό έδαφος της Κύπρου και το ενδεχόμενο, σε περίπτωση στασιμότητας, της επανεξέτασης του ζητήματος της Αμμοχώστου και της προώθησής του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κ. Παλιαδέλη επεσήμανε προς τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ανάγκη για την επικαιροποίηση των θέσεων της Κομισιόν και την υποστήριξη των συμπερασμάτων της έκθεσης του 2008. Η Επιτροπή Αναφορών υιοθέτησε την πρόταση της ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συνταχθεί επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για άμεσες ενέργειες που θα συνοδεύει την επικαιροποιημένη από τη σημερινή συζήτηση έκθεση του 2008.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή