Επιπλέον στρατό στο Αφγανιστάν ζητούν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 18:45
EPA/MATTHEW CAVANAUGH

A- A A+

Οι ΗΠΑ επιθυμούν την αποστολή στο Αφγανιστάν επιπλέον 5.000 ως 7.000 στρατιωτών από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε επίσης σήμερα ο Αμερικανός υπουργός ¶μυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

«Θα ζητήσουμε από 5.000 ως 7.000 στρατιώτες από το ΝΑΤΟ και αναμένουμε από τους συμμάχους μας να μοιραστούν περισσότερο το βάρος της εκπαίδευσης και της χρηματοδότησης του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας» σημείωσε.

«Οι σύμμαχοί μας οφείλουν να πάρουν στα χέρια τους και να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στο βόρειο και το δυτικό τμήμα για να εμποδίσουν τη δημιουργία νέων βάσεων» από τους Ταλιμπάν, ενώ οι επιπλέον αμερικανικές δυνάμεις που ανακοινώθηκαν χθες, Δευτέρα, από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα σταλούν κυρίως στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, πρόσθεσε.

Στην ομιλία του σε επιτροπή του Κογκρέσου ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε επίσης ότι για να νικηθεί η αλ Κάιντα είναι απαραίτητο να ηττηθούν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

«Η απώθηση των Ταλιμπάν είναι εφεξής απαραίτητη, μολονότι δεν επαρκεί, για να νικηθεί η Αλ Κάιντα μια και καλή» σημείωσε.

«Ο στόχος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν είναι να εξαρθρωθεί, να εξαλειφθεί και να ηττηθεί η Αλ Κάιντα και να εμποδιστεί η επάνοδός της» προσέθεσε.

«Η διεθνής στρατιωτική προσπάθεια για τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτού του στόχου» σημείωσε και κατέληξε: «Μια αποτυχία στο Αφγανιστάν θα οδηγούσε στην ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σε μεγάλο μέρος, ή ακόμη και στην πλειοψηφία της χώρας, και σε έναν πιθανό νέο εμφύλιο».

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλεν δήλωσε στην επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν 11 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι επιπλέον 30.000 αμερικανοί στρατιώτες που ανακοινώθηκε ότι θα σταλούν στη χώρα θα επιτρέψουν στον αμερικανικό στρατό να "αναλάβει την πρωτοβουλία" στο Αφγανιστάν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή