«Νέα σελίδα στην ιστορία του ΟΑΣΕ»

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 21:26
UPD:03/12/2009 12:34
A- A A+

Για μια νέα σελίδα στην ιστορία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο τέλος των εργασιών της διάσκεψης.

«Δεσμευθήκαμε σε ένα κοινό κείμενο για το πώς να αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως εστιάζεται στη συνέχιση της Διαδικασίας της Κέρκυρας.

Γ. Παπανδρέου: Γράψαμε ιστορία στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ

Γ. Παπανδρέου: Γράψαμε ιστορία στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ

«Γνωρίζουμε ότι μας περιμένουν πολλά εμπόδια γιατί ο ΟΑΣΕ είναι ένας Οργανισμός που περιλαμβάνει κράτη από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ. Η Ελλάδα ως έντιμος διαμεσολαβητής κατάφερε να υπάρξει μετά από επτά χρόνια μια πολιτική διακήρυξη. Αυτό έγινε μια πραγματικότητα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Βάλαμε στοίχημα ότι τα κράτη-μέλη του Οργανισμού μπορούμε να σκεφτόμαστε και να μιλάμε πολιτικά» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι η Ελληνική Προεδρία παραδίδει έναν Οργανισμό που μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας, σε θέματα προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, προσωπικής αξιοπρέπειας του πολίτη, και κράτους δικαίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το έργο του Καζακστάν (που αναλαμβάνει την Προεδρία για τον επόμενο χρόνο) είναι δύσκολο αλλά όπως ανέφερε «σήμερα αποδείξαμε ότι αν θέλουμε, μπορούμε. Η διαδικασία μπορεί να αναζωογονήσει τον πολιτικό διάλογο και το απτό αποτέλεσμα ήταν η συναίνεση». Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι ο ΟΑΣΕ ήταν το φυσικό φόρουμ για τέτοια πολιτική συζήτηση και πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε πως με τη στήριξη της Ελλάδας (που είναι μέρος της Τρόικα του ΟΑΣΕ) το Καζακστάν θα συγκαλέσει Διάσκεψη Κορυφής, πράγμα που δεν έχει διοργανωθεί από το 1999.

Το κείμενο διακήρυξης των 56 κρατών-μελών

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 56 κρατών-μελών του ΟΑΣΕ με τη διακήρυξη που υιοθέτησαν, συμφώνησαν να δώσουν ώθηση στο διάλογο για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

«Το όραμα ενός ελεύθερου, δημοκρατικού ΟΑΣΕ, που περιλαμβάνει κράτη από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και χώρες με διαφορετικά επίπεδα ασφάλειας, παραμένει κοινός στόχος, τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε» αναφέρει το κείμενο.

Σε αυτό εκφράζεται βαθιά ανησυχία για την ελλιπή εφαρμογή και την ασέβεια στις αρχές και τις δεσμεύσεις της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι του 1975.

«Η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας παραμένει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να ξανασυλλάβουμε την έννοια του κοινού στόχου που έφερε μαζί τους προκατόχους μας στο Ελσίνκι πριν από 35 χρόνια» αναφέρει το κείμενο.

Στη διακήρυξή τους οι υπουργοί εκφράζουν επίσης βαθιά ανησυχία «γιατί η χρήση βίας συνεχίζει να θεωρείται ως επιλογή για την επίλυση των διαφορών, και γιατί ο κίνδυνος των συγκρούσεων ανάμεσα στα κράτη δεν έχει εξαλειφθεί».

Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των 56 κρατών, εκφράζουν επίσης τη δέσμευσή τους σε ένα διάλογο που θα βασιστεί στις αρχές της ισότητας, της συνεργασίας και της διαφάνειας. Έναν διάλογο που θα στοχεύει στο να εκφράζονται ανοιχτά οι διαφωνίες, με ειλικρίνεια και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τις ανησυχίες του καθενός, σε ένα πνεύμα αμοιβαίου συμφέροντος και κατανόησης.

Οι 56 Υπουργοί συμφώνησαν επίσης, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποί τους στον ΟΑΣΕ να προωθήσουν τη Συμφωνία της Κέρκυρας και να επανεξετάσουν τα πεπραγμένα τους το 2010, επί Προεδρίας του Καζακστάν, που θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά που μια χώρα της Κεντρικής Ασίας θα ασκήσει προεδρία.

Εύσημα στην ελληνική προεδρία

Την επιτυχία της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ να καταφέρει να συντάξει ενιαίο κείμενο πολιτικής διακήρυξης, για πρώτη φορά μετά το 2002, τόνισαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της προηγούμενης - φινλανδικής - προεδρίας και της επόμενης, που αναλαμβάνει το Καζακστάν, παρόντος του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Κάνατ Σανταμπάγεφ γνωστοποίησε ακόμη πως η προεδρία του θα στρέψει το ενδιαφέρον της στο Αφγανιστάν, βοηθώντας στο ανθρωπιστικό πεδίο, το οποίο είναι κατ' εξοχήν σημαντικό για τη βελτίωση της κατάστασης.

«Η ελληνική προεδρία αφήνει πίσω της πολύ καλύτερο πολιτικό κλίμα για συνεργασία στην Ευρώπη, απ' αυτή που άφησε το Ελσίνκι τον περασμένο χρόνο, αν και οι σπόροι για την έναρξη του διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, έπεσαν στο Ελσίνκι και γονιμοποιήθηκαν στην Αθήνα» ανέφερε από την πλευρά του ο πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Φινλανδίας στον ΟΑΣΕ Αντι Τουρούνεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή