Χαμηλή κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου με τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2009 13:01

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό κάλυψης με το εμβόλιο των ασθενών υψηλού κινδύνου ήταν 39% και του συνόλου των εξετασθέντων 45%.

A- A A+

Χαμηλή είναι η κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου με το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς οι ομάδες αυτές αποφεύγουν τον εμβολιασμό κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης.

Αυτό προκύπτει από μελέτη της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του 424ΓΣΝ με θέμα «Αντιγριπικός εμβολιασμός: Παράγοντες που υποβοηθούν ή εμποδίζουν τον εμβολιασμό», η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο 2ο ετήσιο συνέδριο «Σύγχρονες εξελίξεις της λοιμωξιολογίας».

Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνηθεί το ποσοστό κάλυψης με το αντιγριπικό εμβόλιο πληθυσμού 1.420 ατόμων, που επισκέφθηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου για παθολογική εξέταση από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2007 κατά τη διάρκεια της γρίπης των πτηνών και να προσδιοριστούν οι παράγοντες που υποβοηθούν ή εμποδίζουν τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό κάλυψης με το εμβόλιο των ασθενών υψηλού κινδύνου ήταν 39% και του συνόλου των εξετασθέντων 45%.

Τα αίτια που αναφέρθηκαν για τη διενέργεια του εμβολιασμού ήταν: η επιθυμία αποφυγής νόσησης 61%, η συμβουλή του οικογενειακού γιατρού 35%, και η επιθυμία αποφυγής μετάδοσης της γρίπης στο οικογενειακό περιβάλλον 4%.

Τα πιο σημαντικά αίτια που αναφέρθηκαν από τα άτομα που δεν εμβολιάστηκαν ήταν: η προσωπική άποψη των μη εμβολιασθέντων ότι δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου 37%, η έλλειψη ενημέρωσης από τον οικογενειακό γιατρό 48%, η μη διενέργεια του εμβολιασμού από τον οικογενειακό γιατρό 12% και η έλλειψη του από την αγορά 3%.

Όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα της μελέτης η ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου, καθώς και η πληροφόρηση του γενικού πληθυσμού σχετικά με τη γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό, κυρίως μέσω των οικογενειακών γιατρών είναι παράγοντες που θα συμβάλουν στην αύξηση του ποσοστού κάλυψης των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή