Ξεκινά πολιτικός διάλογος ΕΕ - Μιανμάρ

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2009 12:53
A- A A+

Πολιτικό διάλογο με τη Μιανμάρ θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μερικούς μήνες μετά από την απόφαση των ΗΠΑ να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με τη χούντα, όπως ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντέιβιντ Λίπμαν διευκρίνισε ότι είχε επαφές την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ με το στρατηγό Ταν Σουέ, τον ισχυρό άνδρα της χούντας, για να του επιδώσει τα διαπιστευτήριά του.

«Είχαμε μια καλή συζήτηση για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βιρμανία και κοιτάζουμε προς τα εμπρός», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης στους δημοσιογράφους. «Η κυβέρνηση θέλει διάλογο με την ΕΕ και ήδη διεξάγει διάλογο με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το στρατιωτικό καθεστώς πριν από μερικούς μήνες, καθώς διαπίστωσε ότι οι κυρώσεις αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές την τελευταία δεκαετία και κυρίως ενίσχυσαν την απομόνωση της χούντας.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της ΕΕ, ο διάλογος θα επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική βοήθεια, την οικονομική βοήθεια μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων και τις πολιτικές συνομιλίες.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μιανμάρ τόνισε ότι η ΕΕ ελπίζει να αρχίσει το διάλογο αυτό την προσεχή εβδομάδα στην Κοπεγχάγη, στο περιθώριο των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για το κλίμα, στις οποίες θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Μιανμάρ.

«Αυτό θα είναι το επόμενο στάδιο, καθώς θα ξεκινήσουμε έναν πολιτικό διάλογο», σημείωσε.

Η παρουσία του Βιρμανού υπουργού στη Δανία δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή της χώρας.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή