Νέο συνήγορο ζητεί ο Κάρατζιτς

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2009 16:46
A- A A+

Προσφυγή κατέθεσε σήμερα ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, ζητώντας την αντικατάσταση του συνηγόρου υπεράσπισής του, τον οποίο διόρισε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ), με το επιχείρημα ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με κάποιον με τον οποίο να μοιράζεται την ίδια «κληρονομιά και γλώσσα».

Ο Κάρατζιτς, οποίος αρνήθηκε και τις 11 κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-95), συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, εκπροσωπεί ο ίδιος τον εαυτό του και μποϋκοτάρισε τις τρεις πρώτες ημέρες της δίκης του, σε μια προσπάθεια να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Μετά το μποϋκοτάρισμα, οι δικαστές του διεθνούς δικαστηρίου διόρισαν τον περασμένο μήνα ως συνήγορό του τον Βρετανό Ρίτσαρντ Χάρβεϊ.

Το δικαστήριο, το οποίο ανέβαλε τη δίκη ως το Μάρτιο του 2010 για να δώσει χρόνο στον Χάρβεϊ να προετοιμαστεί, αρνήθηκε στη συνέχεια αίτημα του Κάρατζιτς να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή.

Ωστόσο ο Κάρατζιτς ζήτησε τώρα από τον γραμματέα του δικαστηρίου, ο οποίος χειρίζεται διοικητικά και διαδικαστικά θέματα, να του επιτρέψει να επιλέξει κάποιον άλλον ως συνήγορο υπεράσπισης. Επίσης ζήτησε από το δικαστήριο να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση της νομικής ομάδας που τον βοηθάει στην υπεράσπισή του.

«Ο δόκτωρ Κάρατζιτς δεν είναι πράγματι προετοιμασμένος μέχρι στιγμής να έρθει την 1η Μαρτίου για να παρουσιαστεί σε δίκη, επειδή η ομάδα του δεν χρηματοδοτείται πλέον από τη γραμματεία (του δικαστηρίου) και επειδή δεν του δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξει έναν συνήγορο με τον οποίο να μπορεί να συνεργαστεί», δήλωσε ο Πίτερ Ρόμπινσον, νομικός σύμβουλος του Κάρατζιτς.

«Οι ενέργειες του γραμματέα (του δικαστηρίου) στέρησαν από τον δόκτορα Κάρατζιτς το δικαίωμα να επιλέξει δικηγόρο με τον οποίο να μοιράζεται την ίδια κληρονομιά, γλώσσα και πίστη, και ο οποίος να έχει κάποια εξοικείωση με τη σύγκρουση στη Βοσνία».

«Αντιθέτως ο γραμματέας επέλεξε δικηγόρο από μια χώρα του ΝΑΤΟ, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει σε αυτό το δικαστήριο μόνον αυτούς που πολέμησαν κατά των Σέρβων», σημειώνει ο Κάρατζιτς στη σημερινή του προσφυγή.

Ο γραμματέας του δικαστηρίου είχε δώσει στον Κάρατζιτς έναν κατάλογο με πέντε δικηγόρους. Ο Κάρατζιτς τους είχε απορρίψει όλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή