Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα στείλει επιπλέον στρατό στο Αφγανιστάν

Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2009 16:19
A- A A+

Η Τουρκία δεν θα στείλει επιπλέον στρατεύματα στο Αφγανιστάν δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ πραγματοποιείται σε μία περίοδο που η ενίσχυση των δεσμών της ¶γκυρας με άλλες μουσουλμανικές χώρες έχει κινήσει υποψίες ότι η χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ απομακρύνεται από τους παραδοσιακούς, δυτικούς συμμάχους της.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 30.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν και η Ουάσινγκτον επιθυμεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες χώρες.

«Η Τουρκία έχει ήδη κάνει ό,τι μπορεί ενισχύοντας τη στρατιωτική της δύναμη εκεί, από 700 σε 1.750 στρατιώτες, χωρίς να ερωτηθεί», ανέφερε ο Ερντογάν πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Οι Τούρκοι στρατιώτες δεν μετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και η ¶γκυρα εδώ και καιρό ανθίσταται στις πιέσεις της Ουάσινγκτον να στείλει μάχιμα στρατεύματα.

Ο Ερντογάν επεσήμανε ακόμη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και πρόσθεσε ότι με τον πρόεδρο Ομπάμα θα συζητήσει για άλλα θέματα που αφορούν στην περιοχή, όπως το Ιράκ και το μεσανατολικό.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή