Κλιμάκωση των επεισοδίων στην Τεχεράνη

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2009 19:08

Οι διαδηλωτές έπαιρναν μέρος σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης με την ευκαιρία της Ημέρας των Φοιτητών.

A- A A+

Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας σημειώθηκαν στο κέντρο της Τεχεράνης, με την αστυνομία να πυροβολεί στον αέρα και να ρίχνει δακρυγόνα.

Οι διαδηλωτές έπαιρναν μέρος σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης με την ευκαιρία της Ημέρας των Φοιτητών.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας χτυπούν τους διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες. Κάποιοι από αυτούς είναι τραυματισμένοι και αιμορραγούν» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία Χαφτ-ε Τιρ της Τεχεράνης.

Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για τα ξένα μέσα ενημέρωσης διατάχθηκαν από τους ιρανούς αξιωματούχους να μην φύγουν από τα γραφεία τους για να καλύψουν τα γεγονότα από την Δευτέρα ως την Τετάρτη, αλλά αυτόπτες μάρτυρες δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές σε πολλές κεντρικές πλατείες της Τεχεράνης με σκοπό να διαλύσει τις συγκεντρώσεις.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μουσαβί προέτρεψε την Κυριακή τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν κατά της καταπίεσης των φοιτητών από την ιρανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία αγνοώντας τις ψήφους του λαού.

REUTERS

Η ιστοσελίδα Mowjcamp μετέδωσε ότι δεκάδες φοιτητές έχουν συλληφθεί στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις τις τελευταίες ημέρες.

Διαδηλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στις 7 Δεκεμβρίου, Ημέρα των Φοιτητών, που καθιερώθηκε στη μνήμη τριών φοιτητών που σκοτώθηκαν το 1953 επί Σάχη.

Την ίδια στιγμή ο Ιρανός αγιατολάχ Νάσερ Μακαρέμ Σιραζί, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, κάλεσε σε διάλογο με την αντιπολίτευση για να βγει η χώρα από την κρίση και να «ηρεμήσει το πολιτικό κλίμα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή