Το ελληνικό σύστημα είναι από τα πιο ασφαλή και αποτελεσματικά διεθνώς σε ό,τι αφορά τη θωράκιση έναντι των πλαστών φαρμάκων ή των φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητος, διαβεβαιώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.
Η σχετική ανακοίνωση του ΣΦΕΕ εκδόθηκε μετά στις δηλώσεις του Επιτρόπου Βιομηχανικών Θεμάτων Γκίντερ Φερχόιγκεν πως τα τελευταία χρόνια έχουν παρεισφρήσει στην ευρωπαϊκή αγορά εκατομμύρια πλαστά φάρμακα.
«Τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάριν ενός άκρατου ανταγωνιστικού δόγματος όχι μόνο επετράπη αλλά και ενισχύθηκε κατά τη διασυνοριακή διακίνηση των φαρμάκων η αλλαγή συσκευασίας, πράγμα αδιανόητο ακόμα και για άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη ταινίας γνησιότητος οδήγησε στο φαινόμενο να παρεισφρήσουν στην αγορά εκατομμύρια πλαστά φάρμακα», ανέφερε ο Επίτροπος Βιομηχανικών Θεμάτων Γκίντερ Φερχόιγκεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντι Βελτ».
Όπως σημειώνει ο ΣΦΕΕ, τα χαρακτηριστικά που θωρακίζουν το Ελληνικό σύστημα είναι:
1. Η επώνυμη συνταγογράφηση πρωτοτύπων ή ουσιωδών ομοίων φαρμάκων με την αποκλειστική ευθύνη του θεράποντος ιατρού
2. Η συσκευασία των φαρμάκων η οποία φτάνει ανέπαφη και με απόλυτη ασφάλεια από το εργοστάσιο παραγωγής στον τελικό αποδέκτη
3. Η εφαρμογή του συστήματος της ταινίας γνησιότητας και του διπλού barcode με το μοναδικό σειριακό αριθμό επί κάθε συσκευασίας.
Ο ΣΦΕΕ κάνει έκκληση για μια ακόμη φορά να προστατευθεί το απαραβίαστο της εξωτερικής συσκευασίας των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να ανοίγονται είτε από το νοσοκομείο, είτε από τον ασθενή και τον ιατρό. Με την απαγόρευση της ανασυσκευασίας το κάθε επώνυμο φάρμακο θα φτάνει από το εργοστάσιο στον ασθενή διατηρώντας στο ακέραιο το 100% των εγγυήσεων ποιότητας και αποτελεσματικότητας που κάθε επώνυμο φάρμακο διαθέτει.
Θεωρεί δε απαραίτητο να μην επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευασία των προϊόντων και μάλιστα να καθιερωθεί σε Κοινοτικό επίπεδο η εφαρμογή του συστήματος της ταινίας γνησιότητος και του διπλού barcode με τον ενιαίο σειριακό αριθμό επί κάθε συσκευασίας.
«Το σημαντικό είναι να έχουμε επίγνωση ότι η χώρα μας πρωτοπορεί και διασφαλίζει καλύτερα από κάθε άλλη την απόλυτη ποιότητα όλων των φαρμάκων. Τα συστήματα που εφαρμόζουμε στη χώρα μας αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες και αποτρέπουν την οποιαδήποτε εισαγωγή πλαστού φαρμάκου στη νόμιμη αλυσίδα διανομής», επισημαίνει ο ΣΦΕΕ.
Προσθέτει δε πως «οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να εμπιστεύονται τη νόμιμη αλυσίδα διανομής φαρμάκων. Αντιθέτως όμως δεν θα πρέπει να εμπιστεύονται τα 'ηλεκτρονικά φαρμακεία' τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία διακινούν πλαστά και επικίνδυνα φάρμακα για τη δημόσια υγεία».
«Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό το επιτυχημένο και δοκιμασμένο σύστημα ενέχει σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Κατά συνέπεια η Πολιτεία πρέπει να διατηρήσει και να διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού τα μέτρα αυτά και κυρίως να προασπίσει την επώνυμη συνταγογράφηση επωνύμων φαρμάκων - πρωτοτύπων ή ουσιωδών ομοίων», καταλήγει ο ΣΦΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ