ΥΠΟΙΚ: Η νέα στατιστική υπηρεσία θα παρέχει πραγματικά στοιχεία

Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2009 21:35
A- A A+

Διαβεβαιώσεις πως η επανασυγκρότηση της Στατιστικής Υπηρεσίας παρέχει σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να είναι όλοι οι Έλληνες σίγουροι, πως τα στοιχεία που θα αναρτώνται θα εκφράζουν την πραγματικότητα και όχι την εκάστοτε κυβέρνηση παρείχε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή για το σχετικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τη ΝΔ για «χειραγώγηση της Στατιστικής Υπηρεσίας προκειμένου να αποκρυβούν τα πραγματικά στοιχεία του ελλείμματος».

Απαντώντας, σε παρατήρηση του βουλευτή της ΝΔ Αλέξανδρου Δερμετζόπουλου για την ανάγκη προσωποποίησης και απόδειξης των κατηγοριών αυτών, ο υπουργός διευκρίνισε ότι αναμένει εντός του μήνα το πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής που έχει συσταθεί με την συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να εξετάσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα στατιστικά στοιχεία - και δεσμεύτηκε να το υποβάλλει στη Βουλή, προκειμένου να αναζητηθούν οι όποιες ευθύνες.

Σημείωσε μάλιστα πως η Κομισιόν έχει εκφραστεί θετικά για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας έρευνας.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι η επανασύσταση της υπηρεσίας σε ανεξάρτητη Αρχή αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση και της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στοιχείων, καθώς «η ανεξαρτητοποίηση αυτή αποτελούσε αίτημα και των ευρωπαϊκών αρχών επί τέσσερα χρόνια. Μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είχε ετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά δεν είχε προλάβει να το φέρει στη Βουλή».

«Σήμερα η Υπηρεσία δεν παίρνει εντολές απόκρυψης. Δεν αρκούν όμως οι διαφορετικές πολιτικές εντολές - και γιΆ αυτό χρειάζεται να διασφαλιστούν οι διαδικασίες, ώστε να μην εξαρτάται η ακεραιότητα της Υπηρεσίας από τον εκάστοτε προϊστάμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την τύχη των εργαζομένων, παρατήρησε ότι «η αλλαγή πάντα δημιουργεί ανασφάλειες. Εμείς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε πλήρως τα δικαιώματά τους και να τους έχουμε συμμάχους στην αναβάθμιση της δουλειάς τους - γιατί έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα άρνησης απάντησης στα ερωτηματολόγια της Υπηρεσίας με το πρόσχημα πως «εσάς δεν σας πιστεύει κανείς»…».

Κληθείς από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, να σχολιάσει τη «βουτιά» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνεπεία και της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως «παρόμοιου τύπου υποβαθμίσεις, αντανακλούν το έλλειμμα αξιοπιστίας εξ αιτίας των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν συνάδουν τέτοιες αποφάσεις, με τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάταξη της εικόνας της οικονομίας της χώρας».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πολεμά ανεμόμυλους, γιατί οι αγορές λειτουργούν όπως λειτουργούν. Εμείς θα πρέπει με βάση τις αρχές μας να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα συνεχίσει να έχει ένα πρόγραμμα δανεισμού που θα της επιτρέπει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της», πρόσθεσε.

Θετικά έκρινε την κυβερνητική πρωτοβουλία για επανασυγκρότηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο βουλευτής της ΝΔ, Θ. Καράογλου, «γιατί θα σταματήσουν τα παιχνίδια της εκάστοτε κυβέρνησης».

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας αναρωτήθηκε κατά πόσον η ανεξάρτητη πλέον Στατιστική Αρχή θα είναι σε θέση να διαπιστώνει την αλήθεια των πρωτογενών δεδομένων που θα της διαβιβάζονται από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αξιοπιστία των στατιστικών μελετών στις εκάστοτε κυβερνήσεις, ο Ηλίας Πολατίδης από το ΛΑΟΣ διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως «αν για οτιδήποτε δεν λειτουργεί σωστά, αντί να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα δημιουργούμε μια ανεξάρτητη Αρχή, οι κυβερνήσεις θα είναι για να διορίζουν μονάχα τους επικεφαλής των ανεξάρτητων Αρχών».

«Φοβούμαι πως η κυβέρνηση βαφτίζει το κρέας-ψάρι για να κουκουλώσει τα πράγματα. Η νέα Αρχή δεν θα είναι ανεξάρτητη, αλλά θα μπορεί να αποτελεί το φύλο συκής για να κρύβεται η κυβέρνηση» παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Παπακωνσταντίνου θεώρησε την επιστημονική αξιοπιστία της Αρχής «ναρκοθετημένη από την ιδιοτέλεια της άρχουσας τάξης» και κατήγγειλε την δυνατότητα να αναλάβει η Αρχή να πραγματοποιήσει έρευνες για ιδιωτικούς ομίλους.

«Απορώ που είδατε στο νομοσχέδιο τη δυνατότητα αυτή» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή