Βουλή: Συζήτηση επί του ν/σχ για την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων βίας

Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2009 22:30
A- A A+

Διαβεβαιώσεις πως σε καμία περίπτωση δεν επέρχεται χαλάρωση του ποινικού μας συστήματος εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων που προβλέπουν βελτίωση των συνθηκών κράτησης και αποσυμφόρηση των φυλακών παρείχε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε τροπολογία που έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το ίδιο το νομοσχέδιο, το οποίο συνιστά μεταφορά κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό μας δίκαιο, συμφωνούν με την κυβέρνηση και υπερψηφίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρών δηλώνει το ΚΚΕ και πλήρως διαφωνεί ο ΛΑΟΣ.

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τις τροπολογίες, η ΝΔ είχε δηλώσει ήδη δια του Κωνσταντίνου Τζαβάρα ότι διαφωνεί με την επιχειρούμενη αλλαγή των όρων προσωπικής κράτησης, αλλά της υφΆ όρων απόλυσης, ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν σε μεγάλο βαθμό οι φυλακές.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας διαφώνησε γιατί, όπως υποστήριξε, «εφαρμόζεται επιλεκτικά ο σωφρονιστικός κώδικας».

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μαυρουδής Βορίδης έκανε λόγο για διατάξεις που οδηγούν στην αποφυλάκιση εμπόρους ναρκωτικών, ενώ το αδίκημα του τοξικοεξαρτημένου εμπόρου μετατρέπεται σε πλημμέλημα.

Απαντώντας ο υπουργός επεσήμανε ότι από το σύνολο των 11.500 σήμερα φυλακισμένων, το 30% είναι προσωρινώς κρατούμενοι και από αυτούς για ένα 30% η προσωπική κράτηση μετατρέπεται σε περιοριστικά μέτρα, ενώ άλλο 30% αθωώνεται.

Εκτός αυτού, σημείωσε ότι οι έμποροι ναρκωτικών με ποινές ισόβιας κάθειρξης όχι μόνον δεν ευνοούνται, αλλά επιβαρύνονται σε σχέση με άλλα αδικήματα με την υφΆ όλων απόλυση στα 25 χρόνια, αντί τα 20 που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας.

Η διάταξη που εισάγεται, διευκρίνισε ο υπουργός, αφορά στα λεγόμενα «βαποράκια» που αποφυλακίζονται με τη διάταξη των 3/5 της υφΆ όρων απόλυσης.

Ο κοινοβουλευτικός δε εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος χαρακτήρισε λάθος τη λογική της κυβέρνησης, που «συγκρούεται με το λαϊκό αίσθημα να βγουν έξω στην κοινωνία και απέναντι στη νεολαία οι έμποροι ναρκωτικών: Τα ναρκωτικά σαφώς δεν σταματούν από τις σκληρές ποινές, όχι όμως να νομοθετούμε παραθυράκια για να βγουν έξω οι έμποροι. Αποσύρτε τη διάταξη».

Με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου τόνισε ότι ούτε ποινές αλλάζουν, ούτε ο Κώδικας περί ναρκωτικών αλλάζει τη θεμελιώδη διάκριση εμπόρου και χρήστη: «Αλλά πρέπει να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαίας ευθύνης.

Την κατάθεση στην αυριανή συνεδρίαση της πρώτης ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία αυτή, προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης λέγοντας ότι «την τροπολογία αυτή για την αποφυλάκιση των εμπόρων ναρκωτικών είχε φέρει τον περασμένο Μάιο και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, με την οποία διαφωνούσε και το ΠΑΣΟΚ και τελικώς την απέσυρε. Ακριβώς αυτή φέρει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διαφωνεί η ΝΔ. Φτάνει στα όρια της κωμωδίας».

Για φοβιστικές και εκφοβιστικές εκφράσεις έκανε, τέλος, λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι καμία αυστηρή ποινή φυλάκισης ή η προφυλάκιση κατάφερε να μειώσει την εγκληματικότητα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή