Αγκυρα: ¶δικες οι απαιτήσεις της ΕΕ

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 13:22
UPD:13:28
A- A A+

¶δικες θεωρεί η ¶γκυρα τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στους Ελληνοκυπρίους, «από τη στιγμή που η ΕΕ δεν σέβεται τη δέσμευσή της για την άρση του εμπάργκο επί της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου».

«Είναι απολύτως άδικο να διατυπώνονται απαιτήσεις απέναντι στην Τουρκία ως προς το συμπληρωματικό πρωτόκολλο, τη στιγμή που η απόφαση η οποία ελήφθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την άρση του εμπάργκο επί της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δεν εφαρμόζεται στο σύνολό της», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο πρωτόκολλο της Αγκυρας δια του οποίου η Τουρκία δεσμεύθηκε το 2005 να επεκτείνει στα νέα μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Κυπριακή Δημοκρατία, τα ευεργετήματα της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως την ελεύθερη πρόσβαση στα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Η τουρκική ανακοίνωση δίνεται στη δημοσιότητα μία ημέρα αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την άρνηση της ¶γκυρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο, χωρίς, ωστόσο, να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της, ώστε, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, να μην δυσαρεστήσει ακόμη περισσότερο έναν σημαντικό εταίρο της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το 2006 να παγώσει οκτώ από τα 35 θεματικά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, που άρχισαν το 2005, σε απάντηση της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της ¶γκυρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή