Υψηλότερους στόχους για τη μείωση των ρύπων ζητεί η Κίνα από τις ΗΠΑ

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 15:17

«Ελπίζω ο πρόεδρος Ομπάμα να έχει πραγματική επιρροή στην Κοπεγχάγη», δήλωσε ο κορυφαίος απεσταλμένος της Κίνας στη διάσκεψη, Σίε Τζενούα.

A- A A+

Nα βελτιώσει την πρότασή του για τη μείωση εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου προέτρεψε τον Αμερικανό πρόεδρο o κορυφαίος απεσταλμένος της Κίνας στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, επιδεικνύοντας παράλληλα διάθεση για διαλλακτικότητα.

Μιλώντας στο Reuters, ο Σίε Τζενούα δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να έχει παραγωγικό ρόλο στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή.

«Ελπίζω ο πρόεδρος Ομπάμα να έχει πραγματική επιρροή στην Κοπεγχάγη», όπως ανέφερε.

Υποστήριξε ότι η Κίνα θα δεχόταν το στόχο για μείωση κατά 50% των εκπομπών μέχρι το 2050 αν τα αναπτυγμένα κράτη αυξήσουν τους στόχους τους για το 2020 και συμφωνήσουν να παρέχουν οικονομική βοήθεια στα αναπτυσσόμενα κράτη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν αρνούμαστε ότι είναι σημαντικοί οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, αλλά νομίζω ότι οι μεσοπρόθεσμοι είναι πιο σημαντικοί. Πρέπει να λύσουμε το άμεσο πρόβλημα».

«Αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αναπτυσσόμενων κρατών νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε ένα στόχο» για μείωση των εκπομπών κατά 50% μέχρι το 2050, όπως είπε.

Αναστάτωση από τη διαρροή προσχεδίου

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση προκάλεσε η διαρροή προσχεδίου που αποκάλυψε την πρόθεση των πλούσιων χωρών να δοθεί προς υπογραφή στους παγκόσμιους ηγέτες την επόμενη εβδομάδα κείμενο που δίνει στις ίδιες μεγαλύτερη δύναμη και υποβαθμίζει το ρόλο του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής, το προσχέδιο της δανικής κυβέρνησης, που διέρρευσε στην εφημερίδα Guardian, αν υπογραφόταν, θα αδικούσε τα φτωχά κράτη. Αυτό θα συνέβαινε καθώς, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του πληθυσμού, οι στόχοι που τίθενται σημαίνουν ότι οι κατά κεφαλήν εκπομπές θα παραμείνουν χαμηλότερες στις αναπτυσσόμενες χώρες απ’ ό,τι στις αναπτυγμένες.

Πηγές: Reuters, BBC, guardian.co.uk

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή