Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια συμφωνία για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της ανταλλαγής τεχνολογιών, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές Ίβο ντε Μπόερ.
Παράλληλα οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες εξέφρασαν σε έγγραφό τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα την προσήλωσή τους στο Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο παραμένει ένα «νόμιμο εργαλείο», και ζήτησαν από το σύνολο των βιομηχανικών χωρών να μειώσουν κατά 40% τις εκπομπές τους των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Η θέση αυτή αναφέρεται σε κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε στις 30 Νοεμβρίου σε σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών που πραγματοποίησαν η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία. Αντίγραφο του κειμένου αυτού δημοσιεύεται σήμερα για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde". (www.lemonde.fr).
Επίσης ο συνασπισμός 130 αναπτυσσόμενων χωρών που ονομάζεται G77 κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να μετάσχουν στο Πρωτόκολλο του Κιότο, με αφορμή τη σημερινή απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Επίσης περισσότερες από τις μισές από τις 192 χώρες που μετέχουν στην σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα υποστηρίζουν πολύ αυστηρότερους στόχους για τον περιορισμό του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών από αυτούς που υποστηρίζουν τα πλούσια κράτη, ανακοίνωσε σήμερα ομάδα μικρών νησιωτικών κρατών.
Η Ντεσίμα Ουίλιαμς, επικεφαλής της 43μελούς αυτής συμμαχίας «Μικρών Νησιωτικών Κρατών» (AOSIS)-η οποία προειδοποιεί ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να τα σβήσει από τον χάρτη-δήλωσε ότι περισσότερα από 100 κράτη υποστηρίζουν ο στόχος που θα τεθεί στην Κοπεγχάγη να είναι να περιοριστεί η αύξηση στη θερμοκρασία στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη, κυρίως στην Αφρική, και τα μικρά νησιωτικά κράτη υποστηρίζουν τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου, για την επίτευξη του οποίου θα απαιτούνταν η μείωση από τα πλούσια κράτη κατά τουλάχιστον 45% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2020 από τα επίπεδα του 1990.
Παράλληλα περισσότεροι από 1.700 βρετανοί επιστήμονες υπέγραψαν σήμερα δήλωση, στην οποία επιβεβαιώνεται ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι εγκαινίασε τον πιο ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή στον κόσμο για την ανάλυση του κλίματος, έναν IBM 35 τόννων που ονομάστηκε "Blizzard", ο οποίος θα επιτρέψει τις εξομοιώσεις σε μεγάλη κλίμακα, ανακοίνωσε το Γερμανικό Κέντρο Υπολογισμών για το Κλίμα (DKRZ) που εδρεύει στο Αμβούργο.
Ο υπολογιστής, ο οποίος μπορεί να δουλεύει με ταχύτητα 158 TeraFlop/ το δευτερόλεπτο, δηλαδή μπορεί να κάνει 158.000 δισεκατομμύρια λειτουργίες το δευτερόλεπτο, θα μπορεί να παράγει εκτός άλλων και μοντέλα κυκλώνα.