Διευκρινίσεις Λ. Κατσέλη για το ν/σχ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 17:12
UPD:17:41

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι «με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών, η Τράπεζα θα έχει πια ένα κίνητρο να μπει σε εξωδικαστική διαδικασία, καθώς θα προσδοκά κάτι περισσότερο απ’ αυτό που παίρνει τώρα - ενώ ο οφειλέτης θα έχει το κίνητρο να απαλλαγεί από το βραχνά της Τράπεζας και να ενταχθεί στην οικονομική ζωή, ρυθμίζοντας τα δάνειά του αυτοβούλως σε βάθος χρόνου».

A- A A+

Διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών παρείχε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ενημερώνοντας για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι το μέτρο θα αποτελέσει μεγάλη ανάσα για πολλά νοικοκυριά», εκτιμώντας ότι τον πρώτο χρόνο θα ενταχθούν στη ρύθμιση 8-10.000 πολίτες.

Υπογράμμισε ακόμξη ότι «με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών, η Τράπεζα θα έχει πια ένα κίνητρο να μπει σε εξωδικαστική διαδικασία, καθώς θα προσδοκά κάτι περισσότερο απ’ αυτό που παίρνει τώρα - ενώ ο οφειλέτης θα έχει το κίνητρο να απαλλαγεί από το βραχνά της Τράπεζας και να ενταχθεί στην οικονομική ζωή, ρυθμίζοντας τα δάνειά του αυτοβούλως σε βάθος χρόνου».

Σημείωσε δε πως το νομοσχέδιο καλύπτει καταναλωτές και επαγγελματίες (όχι εμπόρους) που βρίσκονται σε επελθούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία αποπληρωμής οφειλών, υπό την προϋπόθεση πως η αδυναμία αυτή δεν είναι δόλια.

Η ρύθμιση δίνει την άπαξ δυνατότητα στους υπερχρεωμένους να ρυθμίσουν μέρος των χρεών, εφόσον - πλην εξαιρετικών περιπτώσεων - με μηνιαίες καταβολές εξυπηρετήσουν τουλάχιστον το 10%.

Όπως εξήγησε, «η διαδικασία γίνεται σε τρεις φάσεις: Στην πρώτη, γίνεται μια προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, μη επαρκώς προσδιορισμένη προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Οι Ενώσεις Καταναλωτών, κάνουν αυτή τη δουλειά άτυπα, ενώ σε συνεννόηση με την γ.γ. Καταναλωτή, βάζουμε και στο ΕΣΠΑ ένα μικρό πρόγραμμα στήριξης και αυτών των υπηρεσιών, σε επίπεδο νομαρχιακό.

Αν δεν τελεσφορήσει η πρώτη φάση, ο οφειλέτης μπορεί να καταφύγει στο Ειρηνοδικείο και να επιτευχθεί δικαστικός συμβιβασμός, εφόσον συμφωνήσουν μ’ αυτόν πιστωτές τους οποίους αφορά πάνω από το 50% των οφειλών του υπερχρεωμένου. Η κοινοποίηση της αιτήσεως, παγώνει την οφειλή, με εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια. Οι λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες, έχουν αποκλειστεί απ’ την διαδικασία».

Ερωτηθείσα σχετικά η υπουργός διευκρίνισε πως υπάρχει όντως διαφορετική μεταχείριση των στεγαστικών έναντι των καταναλωτικών δανείων, κυρίως για το θέμα των τιτλοποιήσεων - «στα στεγαστικά υπάρχουν πολλές και ήταν σημαντικό να υπάρχει κάποιος χρόνος για προσαρμογή των χαρτοφυλακίων εκ μέρους των Τραπεζών. Αυτό διαφυλάσσει και την ίδια την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» ανέφερε.

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Κωστής Χατζηδάκης δεσμεύθηκε για την ενεργό συμβολή του κόμματός του στην επεξεργασία του νομοσχεδίου.

«Πρέπει πάντως να δούμε πώς θα καλύψουμε τα νομοθετικά κενά που επιτρέπουν την υπερχρέωση των οφειλετών, αλλά και πώς θα αποφύγουμε μια ενδεχόμενη σφιχτή δανειακή πολιτική των Τραπεζών» επεσήμανε.

«Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί κύρια τις Τράπεζες και τα κέρδη τους. Βάζετε θηλειά στο λαιμό των οφειλετών για να εξασφαλίσετε ζεστό χρήμα γι’ αυτές, δεσμεύοντας τους ανθρώπους νομικά και μάλιστα με την δική τους συναίνεση» σχολίασε η Βέρα Νικολαΐδου από το ΚΚΕ.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κ. Παύλος Μαρκάκης εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του κατά πόσον το κράτος, οι καταναλωτές θα καταφέρουν να αντέξουν την πίεση των Τραπεζών, τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο.

«Δεν πιστεύω ότι το νομοσχέδιο θα ενισχύσει τη ρευστότητα. Είναι σίγουρο ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα σπίτια τους» εκτίμησε.

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «νομοσχέδιο υπό την πίεση των Τραπεζών, πολύ διαφορετικό από την εικόνα που καλλιεργείται», ενώ και η κ. Αμανατίδου, από το ίδο κόμμμα, αναρωτήθηκε γιατί ο οφειλέτης να πρέπει να αναφέρει όλα τα προσωπικά του δεδομένα στο σχέδιο που συντάσσει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή