Σε Τουρκμενιστάν και Καζακστάν ο Κινέζος πρόεδρος

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009 10:48
UPD:10:55
A- A A+

Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο αναχώρησε από το Πεκίνο για τριήμερη επίσημη περιοδεία στο Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν, όπως μετέδωσαν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Ο Χου αναμένεται να παραστεί στην τελετή εγκαινίων ενός αγωγού φυσικού αερίου που περνά από την κεντρική Ασία, και να έχει επίσημες συνομιλίες με τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ και τον Τουρκμένο πρόεδρο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, ανέφερε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο αγωγός, μήκους 1.833 χλμ., που άρχισε να κατασκευάζεται το 2007, είναι ο πρώτος που περνά από διάφορες χώρες πριν καταλήξει στην Κίνα. Περνά από την μεθόριο Τουρκμενιστάν-Ουζμπεκιστάν, συνεχίζει διαμέσου Ουζμπεκιστάν και Καζακστάν και φθάνει στην Κίνα.

"Ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία την 14η Δεκεμβρίου. Αρχής γενομένης από αυτή την ημερομηνία, το Τουρκμενιστάν θα προμηθεύει την Κίνα ετησίως με 40 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για τα επόμενα 30 χρόνια", φέρεται να δήλωσε ο Τουρκμένος πρόεδρος Μπερντιμουχαμέντοφ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή