Iράν: Συλλήψεις για την «προσβολή» του Χομεϊνί

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009 12:40
UPD:12:52
A- A A+

Σε συλλήψεις προχώρησαν οι ιρανικές Αρχές σχετικά με την υπόθεση σκισίματος φωτογραφίας του ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Χομεϊνί κατά της διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Χθες, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση εναντίον της συνέχισης των διαδηλώσεων, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για βεβήλωση της μνήμης του Χομενεΐ.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί στο Ιράν από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν οπαδοί του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Η κρατική τηλεόραση έχει μεταδώσει εικόνες που φέρονται να παρουσιάζουν οπαδούς της αντιπολίτευσης να σχίζουν και να ποδοπατούν φωτογραφία του Χομενεΐ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η αντιπολίτευση αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο συμβάν, υπονοώντας ότι οι Αρχές το χρησιμοποιούν σαν πρόφαση για να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι τους αντιφρονούντες.

«Όσοι ήταν στον τόπο του συμβάντος έχουν κατονομαστεί», όπως είπε ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Αμπάς Τζαφάρι Ντολαταμπαντάι, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει συλλήψεις, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει οίκτος απέναντι σε αυτούς που προσέβαλαν τον ιδρυτή της επανάστασης».

Εν τω μεταξύ, ο Μουσαβί απηύθυνε σήμερα

έκκληση για συνέχιση του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης, από την οποία ζήτησε να θέσει τέλος στη βία για να αποφευχθεί μια ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος αμφισβήτησης, όπως ανέφερε ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης.

«Ο κόσμος έχει δίκιο να θέτει ερωτήματα. Δεν πρέπει να ενεργούμε ασκώντας βία εναντίον του. Εάν είχαμε δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά του και εάν δεν είχε ασκηθεί βία εναντίον του δεν θα είχαμε συμμετάσχει σε ορισμένες ενέργειες αμφισβητώντας τα θεμέλια της Ισλαμικής Δημοκρατίας», τόνισε ο Μουσαβί σύμφωνα με την ιστοσελίδα Rahesabz.

«O κόσμος περιμένει να τεθεί τέλος σε αστυνομικό κλίμα. Γιατί σε ένα τέτοιο κλίμα, υπάρχει ριζοσπαστικοποίηση», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή