Επανήλθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αφρικανικές χώρες

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009 16:55
UPD:17:35

A- A A+

Επέστρεψαν στις συνομιλίες της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα οι αφρικανικές χώρες, που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι και Αφρικανοί εκπρόσωποι στο γαλλικό πρακτορείο.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδος), αφού η Δανή πρόεδρος Κόνι Χέντεγκααρντ διαβεβαίωσε τους Αφρικανούς εκπροσώπους ότι ένα μέρος των εργασιών θα αφιερωθεί αποκλειστικά στο Πρωτόκολο του Κιότο, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο Ευρωπαίος διαπραγματευτής. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1754820

Η Χέντεγκααρντ «υποσχέθηκε ότι θα έχουμε δύο αποφάσεις (στην τελική συμφωνία), μία για το Πρωτόκολο του Κιότο και ακόμα μία για τη διάσκεψη» του κλίματος του ΟΗΕ, επεσήμανε ο Ετιέν Μασάρ Μακάγκα, εκπρόσωπος της Γκαμπόν.

Οι 53 αφρικανικές χώρες ανέστειλαν το πρωί τη συμμετοχή τους στις εργασίες απαιτώντας μία συζήτηση αφιερωμένη στο μέλλον του Πρωτοκόλου του Κιότο, τη μοναδική παγκόσμια συμφωνία μέχρι στιγμής για το κλίμα.

«Είναι το μόνο μέσο που διαβεβαιώνει ότι όλοι θα δεσμευθούν σε αυτή την ελάχιστη βάση», εξήγησε ο Μακάγκα.

Δύο μέρες νωρίτερα ο Μπράουν

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν θα βρίσκεται στην Κοπεγχάγη για να λάβει μέρος στις συνομιλίες για το κλίμα δύο ημέρες νωρίτερα απ'ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί προκειμένου να προσπαθήσει να βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που εμποδίζουν την επιτευξη συμφωνίας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του στο Λονδίνο.

Ο Μπράουν που επρόκειτο να βρίσκεται στην Κοπεγχάγη τις τελευταίες δύο ημέρες,την Πέμπτη και την Παρασκευή,είπε ότι αποφάσισε να μεταβεί νωρίτερα και θα αναχωρήσει για την δανική πρωτεύουσα την Τρίτη για συνομιλίες με άλλους ηγέτες.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή», ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος. Ο Μπράουν ελπίζει να συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, Νορβηγίας και Αιθιοπίας πριν αρχίσουν να καταφθάνουν οι ηγέτες άλλων κρατών για την τελική φάση της συνόδου κορυφής για το κλίμα μεταξύ των οποίων και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπράουν χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως «την μεγαλύτερη ίσως πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος».

Εξάλλου,ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα υποδεχθούν το 2010 την πρώτη υπουργική σύνοδο των χωρών μελών του Φόρουμ των Μεγαλύτερων Οικονομιών για την Ενέργεια και το Κλίμα(MEF)στο οποίο μετέχουν οι 17 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός δεν διευκρινίζει την ημερομηνία της συνόδου αυτού του Φόρουμ που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2009.Μετέχουν Αυστραλία,Βραζιλία,Καναδάς,Κίνα,ΕΕ,Γαλλία,Γερμανία,Ινδία,Ινδονησία,Ιταλία,Ιαπωνία,Νότια Κορέα,Μεξικό,Ρωσία,Νότια Αφρική,Βρετανία και ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή