ΗΠΑ: Καταδίκη νεαρού για συμμετοχή σε σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009 22:40
A- A A+

Δικαστήριο της Ατλάντας καταδίκασε σήμερα ένα νεαρό Αμερικανό σε κάθειρξη 17 ετών για τη συμμετοχή του στην προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Ο 23χρονος Εχσανούλ Ισλάμ Σαντέκι κρίθηκε ένοχος τον περασμένο Αύγουστο για συνδρομή του σε ισλαμιστικές ομάδες, κυρίως διαθέτοντάς τους βιντεοσκοπημένες λήψεις από τους δυνητικούς στόχους τους στην Ουάσιγκτον (Καπιτώλιο και Παγκόσμια Τράπεζα) και για την πρόθεσή του να διεξάγει ΅τζιχάντΆ (ιερό πόλεμο) στην Ευρώπη.

«Θα ήθελα να σας πω, ότι οι Θεοί μας είναι πραγματικά διαφορετικοί», του τόνισε κατά την ανακοίνωση της ποινής ο δικαστής Ουΐλιαμ Ντάφεϊ.

«Ήγγικεν η ώρα για να δώσεις λογαριασμό», υπογράμμισε ο ίδιος δικαστής στον κατηγορούμενο, ο οποίος αρνήθηκε να σηκωθεί από το έδρανό του για την ανακοίνωση της ποινής, αν και του ζητήθηκε πολλές φορές.

Νωρίτερα, ο δικαστής είχε επιτρέψει στον κατηγορούμενο να αποδείξει γιατί δεν δικαιούται αυστηρότερη ποινή, καθώς η κατηγορία επέσυρε και καταδίκη 60 ετών.

Αντί ο νεαρός να ζητήσει επιείκεια, χρησιμοποίησε τα 44 λεπτά που του διατέθηκαν για να αναπτύξει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η κατηγορούσα αρχή είχε υποστηρίξει πως ο Σαντέκι και οι συνεργοί του είχαν αναπτύξει δεσμούς μέσω Ιντερνέτ με «άλλους θιασώτες της τζιχάντ» στις ΗΠΑ, στον Καναδά, τη Βρετανία, το Πακιστάν, ή ακόμη τη Βοσνία.

Ο Σαντέκι είχε μεταβεί επίσης στον Καναδά προκειμένου να συναντηθεί με τη δικαζόμενη τώρα ομάδα «Τορόντο 18», ενώ είχε μεταβεί και στο Μπαγκλαντές για να ενταχθεί στις δυνάμεις των Ταλιμπάν ωστέ να πολεμήσει στο Αφγανιστάν, σε ηλικία μόλις 15 ετών, όπως προκύπτει από τα ηλεκτρονικά του μηνύματα, που χρονολογούνται από το 2001.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή