Τουρκία: Δύο Κούρδοι νεκροί σε διαδήλωση

Συνεχίζονται οι εντάσεις μετά το κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009 14:48
UPD:17:35

A- A A+

Δύο Κούρδοι έπεσαν νεκροί από πυρά και οκτώ τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος στο Μπουλανίκ του νομού Μους στη νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα.

Στις έντεκα το πρωί, περίπου 1.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα τοπικά γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος (DTP), το οποίο τέθηκε εκτός νόμου την περασμένη Παρασκευή από το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο του κόμματος.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες εναντίον καταστημάτων, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης ενός από αυτά να βγει έξω και να αρχίσει να πυροβολεί. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή,ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη.

Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και πριν από δύο μέρες σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, δίχως όμως να υπάρξουν θύματα. Σε συνοικία του Πέρα της Πόλης, νεαροί Κούρδοι έριχναν βόμβες μολότοφ και πέτρες σε σπίτια και καταστήματα, όταν τρεις κάτοικοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των νεαρών. Οι τρεις ένοπλοι στη συνέχεια συνελήφθησαν και πρόκειται να δικαστούν.

Πολυάριθμες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

«Νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων»

«Εναντίον του κλεισίματος πολιτικών κομμάτων» τάχθηκε εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απόφαση του Δικαστηρίου, ο Ερντογάν είπε ότι «δεν παρανομούν τα πολιτικά κόμματα. Την παρανομία την κάνουν φυσικά πρόσωπα και θα πρέπει να καταδικάζονται αυτά και όχι τα κόμματα. Διότι εσείς μπορείτε να κλείνετε ένα κόμμα, αλλά στη συνέχεια ιδρύεται ένα άλλο και με τις αποφάσεις αυτές δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνονται βήματα θετικά από πλευράς Δημοκρατίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις πολλές αποφάσεις που έχει λάβει στην Τουρκία το Συνταγματικό Δικαστήριο για κλείσιμο πολιτικών κομμάτων, είπε πως «η Τουρκία έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων».

Χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή