Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009 14:51

Πρόκειται για την 6η σύσκεψη που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση μείζονος θέματος της χώρας από το 1992.

A- A A+

Σε εξέλιξη είναι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, με κύριο αντικείμενο την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Η συνάντηση που πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, άρχισε στις 13:30.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφθασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του κ.κ. Νίκο Παπά και Πάνο Σκουρλέτη, και ακολούθησαν η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (στις 13.20) συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο του κόμματος Παναγιώτη Μενδρέκα και ένα λεπτό αργότερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Αδωνη Γεωργιάδη και Γιώργο Γεωργίου.

Στις 13.23 στο Προεδρικό Μέγαρο έφθασε ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Κ. Αρβανιτόπουλο και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο και στις 13.26 ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Νίκο Αθανασάκη και Νίκο Ζιώγα.

Οι αρχηγοί πήραν τις θέσεις τους στο γραφείο στην αίθουσα συσκέψεων του Προεδρικού Μεγάρου και στις 13.30 ακριβώς, εισήλθε στην αίθουσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεξιά του Κάρολου Παπούλια κάθισε ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας δίπλα του την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα και απέναντι, αριστερά του προέδρου, κάθισε ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας δίπλα του τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Στη σύσκεψη θα τηρηθούν πρακτικά, τα οποία καταγράφουν τέσσερις στενογράφοι της Βουλής.

Πρόκειται για την 6η σύσκεψη που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση μείζονος θέματος της χώρας από το 1992. Στις 18/2/1992, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε συγκληθεί σύσκεψη για τη χάραξη εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Στη σύσκεψη εκείνη είχαν λάβει μέρος ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Αλέκα Παπαρήγα εκ μέρους του ΚΚΕ και η Μαρία Δαμανάκη εκ μέρους του Συνασπισμού. Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος ως Υπουργός των Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς.

Ακολούθησε μια ακόμη σύσκεψη για το ίδιο θέμα, στις 13 Απριλίου του 1992 με την ίδια σύνθεση και ακολούθησε η παραίτηση του τότε υπουργού των Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε λάβει μέρος στο πρώτο μέρος της συσκέψεως.

Στις 14 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη, με την ίδια σύνθεση όσον αφορά τους αρχηγούς και με αντικείμενο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα της ΠΓΔΜ, καθώς και μία ακόμη, στις 10 Μαΐου της επόμενης χρονιάς (1993), με αντικείμενο επίσης τα Βαλκάνια.

Στις 15 Απριλίου του 2004, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου και με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του τότε αρχηγού του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, πραγματοποιήθηκε μιά ακόμη σύσκεψη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν. Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος και ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μετάσχει σε δύο συσκέψεις (μαζί με τη σημερινή) πολιτικών αρχηγών, η Αλέκα Παπαρήγα σε πέντε, ενώ για πρώτη φορά ο Αντώνης Σαμαράς συμμετέχει με την ιδιότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά μετέχουν σε σύσκεψη αρχηγών οι κ.κ. Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) και Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή