Νέα γρίπη: Διαθέσιμες άμεσα 60 νέες κλίνες ΜΕΘ

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 18:14
A- A A+

«Δεν εφησυχάζουμε, το πρόβλημα είναι μπροστά μας» δήλωσε αναφερόμενη στην πανδημία της γρίπης η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ανακοίνωσε δε ότι τις επόμενες 20 ημέρες ανοίγουν 60 νέες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας 20 νοσοκομείων της χώρας, προσελήφθησαν 211 νοσηλευτές και 13 γιατροί, ενώ αναμένεται να προσληφθούν άλλοι 400 στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Δεν εφησυχάζουμε, το πρόβλημα είναι μπροστά μας

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Δεν εφησυχάζουμε, το πρόβλημα είναι μπροστά μας

Αρχές Φεβρουαρίου θα προχωρήσει και η επάνδρωση περισσότερων κλινών ΜΕΘ, οι οποίες δεν λειτουργούν καθώς υπάρχουν προβλήματα τεχνικού εξοπλισμού.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, το ΑΣΕΠ δεν είναι πρόβλημα, και επεσήμανε ότι στο παρελθόν το όργανο αυτό χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει την πανδημία της γρίπης.

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας η οποία θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις έως πέντε εβδομάδες, εκτίμησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΛΠΝΟ, καθηγητής Γ. Σαρόγλου.

Σημείωσε ακόμη ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και θα φανεί αν θα έχουμε και νέο κύμα γρίπης.

Φαίνεται, όπως εξήγησε, ότι όσο περνά ο καιρός οι επιπλοκές είναι πιο σοβαρές. Ανέφερε μάλιστα ότι το 20% των θανάτων -52 στο σύνολο- που είχαμε μέχρι σήμερα στη χώρα μας αφορά υγιείς και νέους ανθρώπους και όχι ηλικιωμένους με υποκείμενο νόσημα.

Ο κ. Σαρόγλου τόνισε ότι είναι λάθος να χορηγούνται ως αντιπυρετικά φάρμακα τα ταμιφλού και το ρελέντζα, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να δίνονται μόνο με συνταγή. Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα πρέπει να δίνονται έγκαιρα τα αντιικά φάρμακα στα βαριά περιστατικά ώστε να μην οδηγούμαστε σε επιπλοκές.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της νέας γρίπης, όπως ανέφερε και η υπουργός Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 319.000 πολίτες, παρότι –παραδέχθηκε– στα εμβολιαστικά κέντρα δεν υπήρξε η προσέλευση που θα δημιουργούσε αίσθημα ασφάλειας στο σύνολο του πληθυσμού.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια και πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας, Ελένη Γιαμαρέλου, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 850 ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση του εμβολίου, από τις οποίες το 99%, όπως υποστήριξε, αφορούσαν κοκκινίλες και ελαφρά αλλεργικά συμπτώματα.

Η κ. Γιαμαρέλου εκτίμησε ότι έχει αναπτυχθεί υπερευαισθησία στο θέμα των παρενεργειών και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ισπανίας, λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχει αναφερθεί δεκαπλάσιος αριθμός ήπιων παρενεργειών από ό,τι στην Ισπανία.

Έγινε επίσης γνωστό ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς εκτιμάται ότι θα περισσέψουν εμβόλια που έχουν αγοραστεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή