«Οχι» ΟΠΕΚ στη φορολόγηση των εκπομπών αερίων

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 19:34
A- A A+

Με νύχια και με δόντια αγωνίζεται ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) για να αποτρέψει την επιβολή φόρου στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με τον Aλγερινό υπουργό Ενέργειας.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ συναντώνται με αξιωματούχους των αφρικανικών χωρών για να καταλήξουν σε μια κοινή θέση όσον αφορά το θέμα αυτό, κατέληξε ο ίδιος.

Παράλληλα Eυρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο τροποποίησης της επιπρόσθετης προσφοράς της για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μεταθέτοντας για μετά το 2020 τον στόχο της για μια μείωση κατά 30%, σε συνάρτηση με τις προτάσεις των άλλων χωρών.

Η απόφαση αυτή θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο τέλος της διάσκεψης του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά 20% τις εκπομπές των αερίων τους που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές ως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και έχουν δηλώσει έτοιμες να προχωρήσουν σε μείωση έως και 30% κατά την ίδια ημερομηνία, αν οι άλλες βιομηχανικές χώρες κάνουν παρόμοιες προτάσεις και αν οι αναδυόμενες οικονομίες συνεισφέρουν επίσης.

Μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να διευκολύνει την ψήφιση νόμου στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού το ερχόμενο έτος, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι από την Κοπεγχάγη.

Την ίδια στιγμή στην Κοπεγχάγη η αστυνομία ανακοίνωνε τη διάλυση της διαδήλωσης μπροστά από το Bella Center, όπου γίνεται η διάσκεψη, μετά τη σύλληψη περίπου 260 ανθρώπων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή