Εντονες τουρκικές επικρίσεις κατά της Λευκωσίας για Κυπριακό-ενταξιακή πορεία

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009 16:58
UPD:17:00
A- A A+

«Εάν το 2004 είχε γίνει δεκτό το σχέδιο του ΟΗΕ, σήμερα δεν θα υπήρχε αντίφαση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι η ευθύνη για τη μη αποδοχή του σχεδίου ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το Κυπριακό, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στην ¶γυρα με τον Εσθονό ομόλογό του Ούρμας Πάετ.

«Η ένταξη στην ΕΕ είναι δικαίωμά μας. Στο βαθμό που η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αυτό θα είναι δικαίωμά μας» σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου. Πρόσθεσε ακόμη πως «δίκαιο αίτημα είναι να αναζητείται τρόπος για την εξασφάλιση της μόνιμης και δίκαιης ειρήνης στο νησί και της λύσης που θα εγγυάται τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

«Έπρεπε να αποτραπεί η προσπάθεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να προβάλλει στην ΕΕ εμπόδια μπροστά στην Τουρκία» είπε ο υπουργός, για να υπογραμμίσει ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν τηρηθεί οι υποσχέσεις που δόθηκαν προς τον τουρκοκυπριακό λαό. Εάν είχαν εφαρμοστεί κάποιες κυρώσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά που είπε το "Όχι" στο σχέδιο (Ανάν) δεν θα υπήρχε σήμερα κάποια αντίφαση».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η αντίφαση προέκυψε όταν έγινε μέλος της ΕΕ η πλευρά που είπε Όχι στο σχέδιο και την ειρήνη».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, «ο δρόμος της Τουρκίας προς την ΕΕ είναι ήδη ανοιχτός και πρέπει να είναι. Δεν πρέπει να μας ορθώνονται άσχετα κριτήρια».

Ο κ. Νταβούτογλου καταλήγοντας σημείωσε: «Οποιες και να είναι οι συνθήκες, η Τουρκία θα συνεχίσει το δρόμο της με βάση αρχές. Αυτό που για μας έχει σημασία, είναι να κάνουμε πράξη τις υποχρεώσεις μας. Θα κινηθούμε πιο γρήγορα στα μεταρρυθμιστικά μας βήματα. Επειδή η ΕΕ είναι στρατηγικός μας στόχος, θα επιταχύνουμε τη διαδικασία, όποιες και να είναι οι συνθήκες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την μόνιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Θα κάνουμε αυτά που μας αναλογούν σε αμφότερα τα ζητήματα, αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να λέμε πόσο άδικο είναι να συσχετίζονται τα δύο αυτά θέματα και να προβάλλονται εμπόδια απέναντι στην Τουρκία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή