Προς μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50% έως το 2050

Χωρίς νομικές δεσμεύσεις το προσχέδιο
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009 19:24
A- A A+

Μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, προβλέπει ως στόχο το νέο σχέδιο της διακήρυξης της συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το Reuters, το έγγραφο με τίτλο «το Σύμφωνο της Κοπεγχάγης» αποτελείται από τρεις σελίδες και δεν θα είναι δεσμευτικό ως προς το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, το σχέδιο της διακήρυξης παραμένει πιστό σε προηγούμενους στόχους, μεταξύ των οποίων και η μείωση της αυξανόμενης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ώστε να αποφευχθούν φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες, οι καύσωνες, η εξαφάνιση διαφόρων ειδών και η αύξηση της στάθμης των ωκεανών. Ακόμη, αναφέρεται η επανεξέταση του σχεδίου της διακήρυξης το 2016 όπου θα αναθεωρηθεί το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου.

«Συμφωνούμε ότι απαιτείται μεγάλη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών με την προοπτική για ελάττωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 50% το 2050 κάτω από τα επίπεδα του 1990, με τις πλούσιες χώρες να περιορίζουν τις εκπομπές τους κατά 80%», αναφέρει το κείμενο.

«Οφείλουμε, αναγνωρίζοντας την επιστημονική άποψη ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να είναι κάτω από τους δύο βαθμούς και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ανάπτυξης, να ενισχύσουμε την μακροπρόθεσμη συνεργασία μας για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», προσθέτει.

Ωστόσο, το κείμενο δεν καλύπτει προηγούμενα κενά, όπως η αναφορά σε συγκεκριμένα ποσοστά για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που αναμένεται από τις αναπτυγμένες χώρες μέχρι το 2020.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή