Μέρκελ: Η συμφωνία της Κοπεγχάγης είναι ένα πρώτο βήμα

Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009 16:35
A- A A+

Τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Κοπεγχάγη υπερασπίστηκε σήμερα η Ανγκέλα Μέρκελ, τονίζοντας πως αυτοί που τηρούν μηδενιστική στάση ως προς την έκβαση της διάσκεψης στην πραγματικότητα ενισχύουν όσους αρνούνται την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η συμφωνία της Κοπεγχάγης είναι ένα πρώτο βήμα προς μία νέα τάξη απέναντι στο κλίμα του πλανήτη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Όποιος απλώς επικρίνει την Κοπεγχάγη, πυροδοτεί τα πυροτεχνήματα εκείνων που φρενάρουν και δεν προχωρούν μπροστά», ανέφερε.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο δεύτερο στάδιο των προσπαθειών για την προστασία του κλίματος, όταν θα φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση στη Βόνη το 2010.

«Οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στις βάσεις που τέθηκαν στην Κοπεγχάγη. Αυτό ακριβώς θα κάνει η Γερμανία στη διάσκεψη της Βόνης στα μέσα του χρόνου», επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιστημονικής Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) Ρατζέντρα Πατσάουρι παραδέχθηκε ότι η συμφωνία της Κοπεγχάγης είναι μια αρχή, κάλεσε όμως τις χώρες να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό στη σύναψη μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι (η συμφωνία) θα εξελιχθεί γρήγορα σε μία νομικά δεσμευτική συνθήκη και πιστεύω ότι ως εκ τούτου το καθήκον της διεθνούς κοινότητας είναι τεράστιο», τόνισε ο Πατσάουρι στο ινδικό τηλεοποτικό δίκτυο NDTV.

«Τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται οφείλουμε να εργασθούμε πολύ σκληρά ώστε, στο τέλος του 2010 ή και νωρίτερα, να επιτύχουμε μία δεσμευτική συμφωνία που θα οδηγήσει σε δράσεις οι οποίες θα οδηγούν πραγματικά προς την επιθυμητή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή