Τις προτεραιότητες της οικονομικής διπλωματίας ανέπτυξε ο Σπ. Κουβέλης

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 23:25
UPD:23:27
A- A A+

Ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα διεθνή ενεργειακά δίκτυα, η διεθνής οικονομική συνεργασία και η κινητοποίηση του Ελληνισμού της Διασποράς, αποτελούν προτεραιότητες της οικονομικής διπλωματίας της νέας κυβέρνησης, όπως ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «με ελάχιστες εξαιρέσεις, την τελευταία περίοδο εμφανίζεται μια ραγδαία επιδείνωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών».

Όπως υποστήριξε, «δεν μπορεί να πει κανείς ότι φταίει η παγκοσμιοποίηση, διότι μόνον οι εξαγωγές της Ελλάδας μειώθηκαν. Αυτό συνέβη, γιατί η Ελλάδα έπαψε να διεκδικεί το δικαίωμά της να παίζει ρόλο στις διεθνείς αγορές, δηλαδή το ρόλο μιας οικονομικής δύναμης».

Ως πρώτο βήμα άρσης της κατάστασης αυτής, η νέα κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ήδη να διεκδικήσει η Ελλάδα δραστηριότητες προετοιμασίας, μέσω επιχειρηματικής αποστολής στη Μόσχα και στο Σότσι, όπου θα διοργανωθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014 - και να αναλάβουν ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες τη διοργάνωση τουριστικών δραστηριοτήτων σε όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε ο υπουργός.

Τόνισε ακόμη ότι δίδεται ιδιαίτερη σημασία και στα ενεργειακά δίκτυα: «Σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο διεθνές πλαίσιο, ώστε σημαντικά ενεργειακά έργα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και έχουν σημασία για μας, όπως το TGI, ο South Stream, ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, να τυγχάνουν της διεθνούς υποστήριξης που χρειάζονται σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλαίσιο».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή