Κίνα: Αντίδραση στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Περιβάλλοντος

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 08:05
A- A A+

Σχέδιο για να υπάρξει διχόνοια μεταξύ των αναπτυσσομένων χωρών χαρακτήρισε η Κίνα τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, δηλ. ότι η χώρα έθεσε σε «ομηρία» τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Η έντονη κριτική από την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργού Εξωτερικών, Τζιάνγκ Γου, αποτελούν την πρώτη αντίδραση στο άρθρο του Βρετανού υπουργού Περιβάλλοντος Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος κατηγόρησε την Κίνα, το Σουδάν, τη Βολιβία και άλλες χώρες ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες να επιτευχθεί μία δεσμευτική συμφωνία για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παρά το ότι η Τζιάνγκ δεν ανέφερε ονομαστικά τον Μίλιμπαντ, ωστόσο ο τόνος των επικρίσεών της δεν άφησε την παραμικρή απορία για το πού στρέφονταν τα βέλη της κινεζικής αντίδρασης.

«Οι δηλώσεις από ορισμένους Βρετανούς πολιτικούς αποτελούν ένα σαφές πολιτικό σχέδιο», τόνισε η ίδια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα.

«Στόχος τους είναι να αποποιηθούν τις ευθύνες που θα πρέπει να αναλάβουν απέναντι στις αναπτυσσόμενες χώρες και να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των αναπτυσσομένων κρατών. Το σχέδιο αυτό δεν θα πετύχει τίποτε», τόνισε.

Οι επικρίσεις κατά του Μίλιμπαντ μπορεί μεν να μη διαταράξουν σοβαρά τις διαπραγματεύσεις για την μετατροπή της συμφωνίας της Κοπεγχάγης σε ένα δεσμευτικό σύμφωνο για το κλίμα, αλλά αποδεικνύουν περίτρανα τη δυσπιστία που κυριαρχεί ανάμεσα στην Κίνα και τις πλούσιες χώρες, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει τις προσπάθειες για να επιτευχθεί μία συμφωνίας έως τα τέλη του 2010.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή