Στηρίζει ο τουρκικός Τύπος τις πρόσφατες δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο αμερικανικό δίκτυο CBS. Οι Τούρκοι σχολιαστές επικρίνουν μάλιστα την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει τα λεγόμενα του πατριάρχη «να έχουν ειπωθεί εκ παραδρομής».
Ο κύριος αρθρογράφος της «Χουριέτ», Οκτάι Εκσί, γράφει σήμερα ότι «η πιο βαριά κουβέντα του Βαρθολομαίου ήταν το ότι ορισμένες φορές αισθάνεται σαν να σταυρώνεται» και σημειώνει: «Έχει μήπως άδικο; Να το ξεκαθαρίσουμε, ακόμη και αν έχει υπερβάλει. Όχι, δεν έχει καθόλου άδικο».
Ο Εκσί γράφει επίσης ότι ο κ. Βαρθολομαίος έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «εγώ να σας πω πέντε, εσείς πείτε δέκα φορές». «Γνωρίζουμε ότι σε κάθε συνάντηση, ο Βαρθολομαίος επανέλαβε τα ίδια πράγματα. Ανοίξτε τη Θεολογική Σχολή, αναγνωρίστε την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και επιστρέψτε στα ελληνικά κοινωφελή ιδρύματα τις ακίνητες περιουσίες τους που έχουν περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μία πιο γενική αναδρομή στην πορεία του ελληνισμού της Πόλης, κάνει ο αρθρογράφος της «Χουριέτ» Σεντάτ Εργκίν και αναφέρεται επίσης στη δήλωση του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι «δεν υπάρχει σταύρωση στην ιστορία της Τουρκίας».
Συγκεκριμένα, ο Εργκίν αναφέρει τα εξής: «Ναι είναι σωστό, δεν υπάρχει σταύρωση των μειονοτήτων στον πολιτισμό μας, αλλά ο ελληνικός πληθυσμός στην Πόλη που στα τέλη της δεκαετίας του '20 και μετά την ανταλλαγή πληθυσμών ήταν περίπου 120.000, σήμερα είναι λιγότερος και από 2.500.
Μπορεί να μην έχουν σταυρωθεί, αλλά με το νόμο περί φόρου περιουσίας που εγκρίθηκε το 1942, αντιμετώπισαν βαριές διακρίσεις και τους αφαιρέθηκε σημαντικό μέρος της περιουσίας τους. Και όσοι δεν πλήρωσαν το φόρο αυτό, ο οποίος εφαρμόστηκε με διαφορετικά κριτήρια στους μουσουλμάνους και στους μη μουσουλμάνους (η αναλογία ήταν 1 προς 10) οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας στο ¶σκαλε της Ερζουρούμης.
Ναι, δεν υπάρχει σταύρωση στον πολιτισμό μας, αλλά κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν στις 6-7 Σεπτεμβρίου (1955) με κυβερνητική πρόκληση κατά την εποχή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος, λεηλατήθηκαν τα καταστήματα των μειονοτήτων και μεταξύ αυτών, των Ελλήνων, ενώ υπήρξαν και άλλα πολύ δυσάρεστα γεγονότα. Η Τουρκία δεν έχει ακόμη λυτρωθεί από την ντροπή αυτή.
Μπορεί να μην υπήρξε σταύρωση, αλλά το 1964, απελάθηκαν περίπου 12.000 από αυτούς με μυστικό διάταγμα, ως αντίποινα για τις πιέσεις που αντιμετώπιζαν οι Τουρκοκύπριοι, πράγμα που δημιούργησε κύμα φυγής.
Επιπρόσθετα, όσοι έχουν απομείνει, αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικά προβλήματα ως προς τις ακίνητες περιουσίες τους και η κατάστασή τους απασχολεί συχνά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Τη διαφωνία του προς την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εκφράζει ο αρθρογράφος της «Πόστα» Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, γράφοντας: «Οσο κι αν θυμώνει ο Νταβούτογλου, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Βαρθολομαίος, φαίνεται ότι εξερράγη, επειδή έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Είπε πως αισθάνεται σαν να σταυρώνεται και ότι μπορεί να αναγκαστούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επαναστάτησε μπροστά στην αναποφασιστικότητα της ¶γκυρας και στο γεγονός ότι η τελευταία κωλυσιεργεί στο θέμα της Θεολογικής Σχολής. Ο Πατριάρχης συνήθως είναι πολύ προσεκτικός. Φροντίζει να μην έρχεται αντιμέτωπος με τις τουρκικές κυβερνήσεις και πάντα υπερασπίζεται την Τουρκία. Εάν τούτη τη φορά προβαίνει σε αυτό τη σκληρή δήλωση, θα πρέπει να τον ακούσουμε».
«Δεν συμμερίζομαι την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου», προσθέτει και καταλήγει: «ο Πατριάρχης έχει δίκιο. Το κράτος, μην τηρώντας τους λόγους του και εμπαίζοντας εδώ και 38 χρόνια ένα τουρκικό ίδρυμα, έχει σταυρώσει τον Πατριάρχη».
Ο Τζενγκίζ Τσαντάρ της «Ραντικάλ» αναφέρεται στη "φιλολογία" που έχει αναπτυχθεί στην Τουρκία για το αν ήταν υπερβολικά τα όσα είπε ο Βαρθολομαίος και σημειώνει ότι «είναι δίχως σημασία ακόμη και η διατύπωση της ερώτησης αν ήταν υπερβολικά. Ο Βαρθολομαίος εάν μίλησε με τον τρόπο αυτό, το έκανε επειδή αισθάνεται έτσι. Αφήνοντας κατά μέρος το αν έχει υπερβάλει, πρέπει να δούμε για ποιο λόγο τα είπε αυτά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ