Αίτηση ένταξης στην Ε.Ε. κατέθεσε επισήμως η Σερβία

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 16:07
UPD:16:18
A- A A+

Την υποψηφιότητά της για ένταξη στην Ε.Ε. υπέβαλε επισήμως σήμερα στη Στοκχόλμη, η Σερβία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στις 15:55 ώρα Ελλάδος, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς κατέθεσε την υποψηφιότητα της Σερβίας στο Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφιλντ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, «η απόφαση της Σερβίας να καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας αποτελεί ιστορικό βήμα στην πορεία για την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση».

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος Τάντιτς, σημείωσε πως «η Σερβία καταθέτει την κατάλληλη στιγμή αίτηση υποψηφιότητας, αφού εκτιμήθηκε πως συνεργάζεται πλήρως με το δικαστήριο της Χάγης». Όπως επεσήμανε, «είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση το αν θα εγκριθεί η αίτηση και το αν θα λάβει η Σερβία καθεστώς προς ένταξη χώρας πριν συλληφθεί ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, αίτημα που θέτει η Ολλανδία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας».

Παράλληλα πρόεδρος της Σερβίας υπενθύμισε ότι στα χρονικά της ΕΕ καμία υποψηφιότητα χώρας δεν είχε τη συγκατάθεση όλων των χωρών-μελών.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Μπόζινταρ Τζέλιτς, δήλωσε ότι «η κατάθεση της υποψηφιότητας δεν σημαίνει ότι η Σερβία προτρέχει και προσπαθεί να αποφύγει τις υποχρεώσεις της προς το δικαστήριο της Χάγης, αλλά αποτελεί μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στην ΕΕ, όταν συλληφθεί ο Μλάντιτς».

Από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ μόνο η Ολλανδία και η Γερμανία εκφράζουν επιφυλάξεις για την απόφαση της Σερβίας να καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας πριν συλληφθεί ο Μλάντιτς και επικυρωθεί η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Ένωση. Η Ολλανδία έκανε πρόσφατα μία μικρή υποχώρηση, ανάβοντας το "πράσινο φως" για την εφαρμογή της ενδιάμεσης Εμπορικής συμφωνίας Σερβίας-ΕΕ. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μαξίμ Φερχάγκεν, δικαιολόγησε την αλλαγή στάσης ως συνέπεια της θετικής έκθεσης για τη συνεργασία της Σερβίας με το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης που παρουσίασε ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου Σέρτζ Μπράμερτζ.

Ο κ. Φερχάγκεν, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι την προηγούμενη εβδομάδα, κατέστησε σαφές ότι η στάση της χώρας του για τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης θα καθοριστεί πάλι από την νέα έκθεση Μπράμετζ που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούνιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή