Βρετανία: Οι διμερείς διαφορές να μην παρακωλύουν την ενταξιακή διαδικασία

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 19:46
A- A A+

Μονομερή δήλωση, σε συνέχεια των αποφάσεων του πρόσφατου Συμβουλίου γενικών υποθέσεων της 7ης Δεκεμβρίου, για τη διεύρυνση και τις ενταξιακές διασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, με την Τουρκία και την Κροατία, κοινοποίησε σήμερα η Μεγάλη Βρετανία στα υπόλοιπα 26 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Σε γενικές γραμμές η Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να διατηρηθεί μέσα στο 2010 η δυναμική της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ και τάσσεται υπέρ της προοπτικής έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με άλλες υποψήφιες χώρες επί ισπανικής προεδρίας υπό τόν όρο ότι θα πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Ακόμη, η Μεγάλη Βρετανία αναφέρει στη δήλωσή της ότι οι διμερείς διαφορές δεν θα πρέπει να παρακωλύουν την ενταξιακή διαδικασία και πως οι διαφορές αυτές θα πρέπει να επιλύονται από τα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία έχουν την ευθύνη για την εξεύρεση λύσεων, σε πνεύμα καλής γειτονίας, λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά συμφέροντα της ΕΕ.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων για τη Διεύρυνση και τη Σταθεροποίηση και την Ενταξιακή Διαδικασία, το Ηνωμένο Βασίλειο καλοσωρίζει το άνοιγμα και κλείσιμο πρόσθετων κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιήθηκαν στις ενταξιακές διασκέψεις με την Κροατία και την Τουρκία στις 21 Δεκεμβρίου.

»Η ενταξιακή διαδικασία παρέχει ισχυρή ενθάρρυνση για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ να διατηρήσει τη δυναμική αυτής της διαδικασίας στη βάση των συμπεφωνημένων αρχών και συνθηκών. Προσβλέπουμε στη διατήρηση αυτής της δυναμικής μέσα στο 2010 και πέραν αυτού.

»Ακόμη, καλοσωρίζουμε την προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με άλλες υποψήφιες χώρες επί ισπανικής προεδρίας, υπό τον όρο ότι θα πληρούνται οι προϋποθέσεις. Προς αυτό το σκοπό υπενθυμίζουμε την ανανεωμένη συναίνεση για τη διεύρυνση, συμπεριλαμβανομένης της ισχυροποίησης των δεσμεύσεων και της σημασίας δίκαιου και αυστηρού συστήματος προϋποθέσεων. Υποψήφιοι και εν δυνάμει υποψήφιοι οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν την πρόοδο έναντι των όρων που έχουν τεθεί.

»Παρομοίως, υποστηρίζουμε τα συμπεράσματα της στρατηγικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τα οποία οι διμερείς διαφορές δεν θα πρέπει να παρακωλύουν την ενταξιακή διαδικασία. Όπως αναφέρουν αυτά τα συμπεράσματα, οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται από τα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία έχουν την ευθύνη για την εξεύρεση λύσεων σε πνεύμα καλής γειτονίας, λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά συμφέροντα της ΕΕ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή