Α. Διαμαντοπούλου: O προϋπολογισμός δίνει εγερτήριο λάκτισμα στα θέματα Παιδείας

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 22:13
A- A A+

«Αυτός ο προϋπολογισμός, σΆ αυτήν τη συγκυρία, δίνει ένα εγερτήριο λάκτισμα στα θέματα Παιδείας», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, ¶ννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας πως τα κονδύλια για την Παιδεία (1,135 δισ. ευρώ) υπερβαίνουν ακόμα και τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ.

«Με άλλα λόγια, κάναμε αυτό που κάνει κάθε ελληνική οικογένεια: Μέσα στην κρίση, τις οικονομικές δυσκολίες, προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα εξαιρώντας τα παιδιά απΆ τη συνολική μείωση των δαπανών και των επενδύσεων», σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου κατά την ομιλία της στη Βουλή επί του προϋπολογισμού του 2010.

Η υπουργός Παιδείας επεσήμανε την αναγκαιότητα για «αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων μετά από 40 χρόνια, ένα νέο τρόπο αυτοδιοίκησης του σχολείου, το οποίο θα πρέπει να προσαρμόζεται στο περιβάλλον λειτουργίας του. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που να μας φέρει στην ψηφιακή αλλαγή, έναν νέο τρόπο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών».

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η προωθούμενη σύνδεση της εκπαίδευσης με ευρωπαϊκά δίκτυα (ΕΔΕΚ, e-school, e-university), ώστε «να ξέρουμε πως οι νέοι σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και μέσα που έχουν σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η υπουργός στο νομοσχέδιο το οποίο προορίζεται να ανατρέψει το παρόν θεσμικό πλαίσιο, «που επιτρέπει σε νομούς της χώρας να έχουν το 50% των εκπαιδευτικών εκτός της τάξης - 18000 αποσπασμένους που ο υπουργός δεν έχει την δυνατότητα να μετακινήσει».

«Για να γίνουν όλΆ αυτά, θα πρέπει να ξέρουμε με ποιους θα τα κάνουμε. Δεν υπάρχει καμία μεταρρύθμιση χωρίς εκπαιδευτικούς. Υπάρχει η αντίληψη πως υπάρχει η παραίτηση των εκπαιδευτικών - υπάρχουν όμως εκατοντάδες που επιτελούν έργο που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Έχω δει εκπαιδευτικούς στη Φλώρινα, σε νησιά, στο Πήλιο, σε όλη την Ελλάδα που κάνουν καινοτόμα προγράμματα. Θέλουμε πανστρατιά νέων στην ψυχή και στο μυαλό, εκπαιδευτικών, τους οποίους θα ξεχωρίσουμε και θα είναι οι επικεφαλής των αλλαγών που θέλουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός.

Απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλη, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό στόχο της «εθνικής αυτογνωσίας».

«Πρέπει όλοι να αισθανόμαστε πως είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες, αλλά και πάλι, ότι ζούμε σε μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιστορία, τα δημιουργήματα και θετικά, όλων των λαών. Αυτή είναι η αντίληψη που έχουμε για την Παιδεία», επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή