Το Μαυροβούνιο χαιρετίζει την αίτηση της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 22:54
A- A A+

Η υπουργός για την Ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Γκόρντανα Τζούροβιτς, αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης χαιρέτισαν την απόφαση της Σερβίας να καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας για ένταξη στην Ε.Ε. τονίζοντας ότι είναι καλή είδηση για το Μαυροβούνιο και την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

«Η αναγγελία ότι η Σερβία καταθέτει αίτηση υποψηφιότητας για ένταξη στην Ε.Ε. και η είδηση ότι η Αλβανία έλαβε το Ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντικά μηνύματα και αποδεικνύουν ότι υπάρχει επικοινωνία με τις χώρες της ΕΕ», δήλωσε η υπουργός.

«Κάθε σημαντικό βήμα χώρας των δυτικών Βαλκανίων αποτελεί ισχυρή συμβολή στην πορεία ένταξης ολόκληρης της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, Σρτζαν Μίλιτς ανέφερε ότι η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης αποτελεί «καλή είδηση για την περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης».

«Όσα πέτυχαν οι πολίτες του Μαυροβουνίου και όλοι εμείς μαζί όσον αφορά την πορεία προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθάρρυναν τις χώρες που δεν είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη, συμπεριλαμβανομένης και της Σερβίας», πρόσθεσε.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε. και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τις Αλλαγές, Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς σημείωσε ότι η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης συνιστά «θαυμάσια είδηση για τα δυτικά Βαλκάνια».

«Στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί να επιτευχθεί σταθερότητα χωρίς μία δημοκρατική και ευρωπαϊκή Σερβία, η οποία μετά από δεκαετίες περιπλανήσεων βρίσκεται σε πορεία που θα της επιτρέψει να πάρει τη θέση που της αξίζει», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή