Προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το «Σογιούζ»

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 07:07
UPD:07:12
A- A A+

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS) έφθασε χθες το ρωσικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ», αυξάνοντας τα μέλη του λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο αστροναύτης Τι Τζέι Κρίμερ από τις ΗΠΑ, ο Ρώσος κοσμοναύτης Ολεγκ Κότοφ κι ο Ιάπωνας αστροναύτης Σοΐτσι Νογκούτσι συνάντησαν τον Αμερικανό Τζεφ Ουΐλιαμς και το Ρώσο Μαξίμ Σουράεφ. Θα βρίσκονται μαζί τους σε τροχιά στον ISS για έξι μήνες.

Οι Ουΐλιαμς και Σουράεφ, που βρίσκονται στον σταθμό από τον Οκτώβριο, εκτελούσαν μόνοι όλα τα αναγκαία καθήκοντα επί τρεις εβδομάδες, μετά την αποχώρηση τριών μελών πληρώματος, από το Βέλγιο, από τον Καναδά και από τη Ρωσία.

«Τρεις νέες Χριστουγεννιάτικες κάλτσες κρεμάστηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», ήταν το μήνυμα που μεταδόθηκε από το κέντρο ελέγχου της αποστολής στο Χιούστον όταν το ρωσικό διαστημόπλοιο συνδέθηκε στο σταθμό πάνω από τη Βραζιλία.

Ο Κότοφ είπε ότι τα πέντε μέλη θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα μαζί. Το «Σογιούζ» έπαιξε το ρόλο της σλαβικής εκδοχής του Αϊ-Βασίλη, φέρνοντας ένα σάκο με δώρα κι ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, πρόσθεσε.

Ο Νογκούτσι μετέφερε τα υλικά για να φτιάξει σούσι για την ομάδα κι ένα λούτρινο τίγρη προς τιμήν της επερχόμενης κινεζικής χρονιάς του τίγρη.

Οι πέντε «ένοικοι» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα έχουν φορτωμένο πρόγραμμα, με διαστημικό περίπατο, τη μεταφορά του «Σογιούζ», της υποδοχής του Progress, ενός μη επανδρωμένου ρωσικού διαστημοπλοίου ανεφοδιασμού, και της υποδοχής του Endeavour του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου, το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη NASA.

Το 2010 είναι η τελευταία χρονιά που θα πετάξουν τα παλιά διαστημικά λεωφορεία των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, όλα τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα μεταφέρονται με «Σογιούζ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή