Το 82% των Αμερικανών πιστεύει στον Θεό

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 07:17
A- A A+

Πάνω από οκτώ στους 10 Αμερικανούς ενήλικες πιστεύουν στο Θεό αλλά μόλις τρεις στους 10 πιστεύουν ότι ελέγχει τι συμβαίνει στη Γη - ενώ ποσοστό μικρότερο από το 1% πιστεύει ότι Αυτός είναι Αυτή, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη.

Από τους ερωτηθέντες το 82% δήλωσε ότι «πιστεύει». Το 59% εξ όσων απάντησαν στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Harris είπε ότι τρέφει «απόλυτη βεβαιότητα» ότι υπάρχει Θεός, ενώ το 15% διατηρεί κάποιες αμφιβολίες.

Οι λεγόμενοι «ξαναγεννημένοι Χριστιανοί» είναι η δημογραφική ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό πιστών - 87%, έναντι των Προτεσταντών ως σύνολο (76%), των Ρεπουμπλικάνων (72%), των νοτίων (69%) και περίπου τα δύο τρίτα των μαύρων και των γυναικών.

Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στο Θεό είναι συνήθως νέοι και έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Πάνω από το 1/3 όσων έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά δεν πιστεύει στο Θεό, ενώ πάνω από τέσσερις στους 10, ηλικίας 24 ως 29 ετών επίσης δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν.

Σχεδόν τέσσερις στους 10 Αμερικανούς (38%) θεωρούν ότι ο Θεός είναι άνδρας - κάτι που ίσως σχετίζεται με την επαναλαμβανόμενη φράση «Θεός Πατήρ» - ενώ το 34% θεωρεί ότι δεν έχει φύλο. Λιγότερο από το 1% εκτιμά ότι ο Θεός είναι θηλυκό και το 11% ότι είναι ερμαφρόδιτος.

Το 43% λέει ότι ο Θεός απλώς παρατηρεί και δεν επεμβαίνει σε αυτά που συμβαίνουν επί της Γης, ενώ το 30% λέει ότι ασκεί έλεγχο στα γεγονότα στον πλανήτη.

Η έρευνα της Harris έγινε σε δείγμα 2.303 ενηλίκων από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή