Μεξικό: Εκτελέστηκε οικογένεια πεζοναύτη σε αντίποινα

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 07:23
A- A A+

Εκτελεστές που πιστεύεται ότι έδρασαν για λογαριασμό συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος σκότωσαν την μητέρα, τον αδελφό, την αδελφή και μια θεία ενός Μεξικανού πεζοναύτη ο οποίος σκοτώθηκε λαμβάνοντας μέρος στην έφοδο η οποία είχε ως αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο Μάρκος Αρτούρο Μπελτράν Λέϊβα, ανώτατου στελέχους του καρτέλ που ίδρυσαν τα αδέλφια Μπελτράν Λέϊβα αποχωρώντας από εκείνο της Σιναλόα, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η αστυνομία.

Οι ένοπλοι έκαναν έφοδο στο σπίτι της οικογένειας, στο νότιο διοικητικό διαμέρισμα Ταμπάσκο, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, χρησιμοποιώντας ημιαυτόματα επιθετικά τουφέκια. Οι δράστες, σύμφωνα με τις αρχές, έδρασαν σε αντίποινα για την επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας, που έφεραν εις πέρας οι πεζοναύτες, οι οποίοι υπάγονται στο Μεξικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Εσπασαν την πόρτα και τους γάζωσαν με σφαίρες στο χολ και στα υπνοδωμάτια», δήλωσε ο αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας Σατούρνινο Ντομίνγκες. Ακόμα ένα μέλος της οικογένειας τραυματίστηκε από την επίθεση.

Ο θάνατος του Μπελτράν Λέϊβα θεωρήθηκε μια νίκη για το συντηρητικό πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν ο οποίος αντιμετωπίζει εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που κήρυξε το 2006. Ωστόσο η επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να προκαλέσει σωρεία επιθέσεων σε αντίποινα και εχθροπραξίες ανάμεσα στις συμμορίες που θα σπεύσουν να διεκδικήσουν την περιοχή του αποδυναμωμένου καρτέλ Μπελτράν Λέϊβα.

Σε άλλο επεισόδιο, εκτελεστές δολοφόνησαν τον υπουργό Τουρισμού στο δυτικό μεξικανικό διοικητικό διαμέρισμα Σιναλόα, ενώ άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε εστιατόριο στην πόλη Πιέδρας Νέγρας όπου έτρωγε ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης, άλλοι αξιωματούχοι και ένας Αμερικανός δήμαρχος από την πολιτεία του Τέξας, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Παρά την ανάθεση αστυνομικού ρόλου σε 49.000 άνδρες του στρατού, δολοφονίες σημειώνονται μέρα μεσημέρι σε πολλές πόλεις και ο απολογισμός των θυμάτων του ακήρυκτου πολέμου ξεπερνούν τις 7.000 εφέτος, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.

Ο πρόεδρος Καλδερόν καταδίκασε την δολοφονική επίθεση εναντίον της οικογένειας του πεζοναύτη, κάνοντας λόγο περί «βαρβαρότητας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή