Χ. Καστανίδης: Προτεραιότητα ο εξορθολογισμός της απονομής δικαιοσύνης

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 13:20
A- A A+

Εξορθολογισμός του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης και εγκαθίδρυση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή, είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως διατυπώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Καστανίδη, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου το υπουργείο θα εισηγηθεί νομοσχέδιο για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου στα δικαστήρια, ενώ μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Την ίδια περίοδο θα αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών, όσον αφορά τη θητεία των διοικούντων και το περιεχόμενο σπουδών.

Πέραν αυτών, ο υπουργός αναφέρθηκε και στη σειρά μέτρων που ήδη έχει ανακοινώσει και τα οποία θα νομοθετηθούν στις αρχές του χρόνου για τους κανόνες διαφάνειας στη δημόσια ζωή. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την παροχή στοιχείων και στατιστικών, η σύσταση ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της πολυνομίας, η λήψη μέτρων όπως η δήμευση για ανακριβή ή αναληθή πόθεν έσχες των πολιτικών αξιωματούχων, ή την έκπτωση από το αξίωμα για συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες.

Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση ευνοϊκής μεταχείρισης προς ενεχομένους σε υποθέσεις διαφθοράς, εφόσον δώσουν πληροφορίες για εξάρθρωση του συστήματος και επιστροφή του οικονομικού οφέλους.

Ο υπουργός έκανε στο τέλος της ομιλίας του παρέμβαση και για τα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας, σημειώνοντας ότι το σύστημα των διεθνών αγορών με τη «βοήθεια» και πολιτικών από το εσωτερικό καλλιέργησαν κλίμα πανικού με συνακόλουθα τα παιχνίδια κερδοσκοπίας σε βάρος της χώρας, μέσα σε έναν πόλεμο συκοφαντιών τόσο κατά της σημερινής κυβέρνησης, όσο και κατά του τέως πρωθυπουργού.

«Χρέος μας είναι η κοινή συστράτευση όλου του πολιτικού κόσμου έναντι αυτού του κερδοσκοπικού παιχνιδιού», τόνισε ο κ. Καστανίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή