Δ. Δρούτσας: «Στις σχέσεις μας με την Τουρκία μιλάμε με ξεκάθαρες κουβέντες»

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 13:37
A- A A+

«Στις σχέσεις μας με την Τουρκία, μιλάμε με ξεκάθαρες κουβέντες και αυτοπεποίθηση», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

«Στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής θέλουμε να έχουμε γνώση και λόγο επί των διεθνών προβλημάτων. Θέλουμε λύσεις, χρειαζόμαστε έξυπνη διπλωματία που να ξεδιπλώνεται πέρα από τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να αποκτήσει και πάλι σπονδυλική στήλη και ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα» ανέφερε αρχιχά στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:

«Στις σχέσεις μας με την Τουρκία, μιλάμε με ξεκάθαρες κουβέντες και αυτοπεποίθηση ... Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική, όχι της σημερινής Τουρκίας, αλλά της ευρωπαϊκής Τουρκίας, και χωρίς λευκές επιταγές. Μιας Τουρκίας που θα ακούσει με προσοχή τον παγκόσμιο ηγέτη της Ορθοδοξίας, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα αγκαλιάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μιας Τουρκίας που θα υπηρετεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, που θα πάψει να αμφισβητεί την εδαφική μας ακεραιότητα και θα συνεργαστεί στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, που δεν θα επιχειρεί να ανακατεύεται στα εσωτερικά μας, που θα απελευθερώσει επιτέλους τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, που θα αποσύρει τον στρατό της από την Κύπρο και θα συμβάλλει ενεργά στην εξεύρεση λύσης, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επιδιώκουμε την προσέγγιση και τη συνεργασία με την Τουρκία, παίρνουμε εμείς την πρωτοβουλία, ορίζουμε το πλαίσιο, δίνουμε τον ρυθμό χωρίς βιασύνη».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται ξανά δίπλα στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό με πράξεις και όχι στα λόγια. Δώσαμε το στίγμα μας με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο και με τον απόλυτο συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών τον Δεκέμβριο. Καταφέραμε να βάλουμε τα πράγματα και πάλι στη σωστή τους θέση σε δύσκολες συνθήκες, βάλαμε τις βάσεις για τα επόμενα δύσκολα βήματα».

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δίδει ιδιαίτερη έμφαση στο να καταστεί η Ελλάδα εκ νέου κινητήρια δύναμη για την ενταξιακή προοπτική των Βαλκανίων. «Στο όραμά μας, πρωτεύουσα θέση έχει η ΠΓΔΜ, θέλουμε μέλλον ειρήνης και συνεργασίας με τον γειτονικό λαό που θα βασίζεται σε ξεκάθαρες θέσεις στην εθνική κόκκινη γραμμή και σ’ αυτήν πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι. Είναι επίτευγμα αυτή η κοινή θέση και ας μην την εγκαταλείψουμε χάριν μιας ιδιόρρυθμης συζήτησης για την πολυκατοικία και το ρετιρέ της», σημείωσε ο κ. Δρούτσας.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών στον τομέα της πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής διπλωματίας (με ιδιαίτερη προβολή των ελληνικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας), αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για περικοπές των δαπανών (ναύλοι ταξιδιών, μείωση των μισθωμάτων κατοικιών και γραφείων στο εξωτερικό κ.ά.).

Γ.Καρατζαφέρης: Να δημοσιοποιηθούν τα ποσά των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, παρατήρησε πως οι προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια εικόνα «κακομοιριάς» των ελληνικών πρεσβειών και προξενικών γραφείων στο εξωτερικό - ενώ ζήτησε από τον κ. Δρούτσα, να δημοσιοποιήσει και τα ποσά των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών των τελευταίων πέντε ετών και κυρίως, πόσα απ’ αυτά δαπανήθηκαν στο εξωτερικό και πόσα στο εσωτερικό. «Νομίζω ο καθένας αντιλαμβάνεται τον λόγο - να δούμε πως διαχειρίστηκαν κάποιοι τα χρήματα του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.-

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή