Νεπάλ: Από πείνα κινδυνεύει μισό εκατομμύριο λόγω κρίσης χρηματοδότησης του ΟΗΕ

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 15:51
A- A A+

Τα Ηνωμένα Έθνη σταμάτησαν το πρόγραμμα επισιτισμού μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στο Νεπάλ, εξ’ αιτίας σοβαρών προβλημάτων χρηματοδότησης λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (WFP).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι χρειάζεται 20 εκατ. δολάρια για να συνεχίσει το πρόγραμμα επισιτισμού 600.000 ανθρώπων (το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού που συμμετέχει) για τους επόμενους τρεις μήνες.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ, που παρέχει τρόφιμα σε 2,2 εκατ. ανθρώπους στο Νεπάλ, ενδέχεται να χρειαστεί να διακόψει το πρόγραμμα για 250.000 επιπλέον ανθρώπους εάν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Η υπηρεσία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς οι δωρήτριες χώρες έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και το Νοέμβριο απηύθυνε έκκληση για δωρεές πολιτών μέσω διαδικτύου.

Παρά τη λήξη του εμφυλίου με τους Μαοϊστές αντάρτες το 2006, ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν με πείνα έχει τριπλασιαστεί στα 3,7 εκατομμύρια.

Οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές στα τρόφιμα, οι βροχές των μουσώνων και έλλειμμα 400.000 τόνων στα δημητριακά έχουν εξαναγκάσει χιλιάδες φτωχές οικογένειες να μειώσουν τα γεύματά τους, να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, να δανειστούν και να απομακρύνουν τα παιδιά τους από το σχολείο για να επιβιώσουν.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή