Ιράν: Προειδοποίηση της αστυνομίας για τις συγκεντρώσεις του Σαββατοκύριακου

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 19:03
A- A A+

Προειδοποίηση πως οι δυνάμεις της τάξης θα αντιδράσουν κατά οποιασδήποτε «παρανόμης συγκέντρωσης» κατά τη διάρκεια της Τάσουα και της Ασούρα, τις δύο σημαντικές ημέρες του σιιτικού πένθους το Σάββατο και την Κυριακή, απηύθυνε σήμερα ο υπαρχηγός της ιρανικής αστυνομίας Αχμάντ Ρεζά Ραντάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ISNA.

«Εάν κατά τη διάρκεια των παράνομων συγκεντρώσεων δεν ξεπερασθούν οι ‘κόκκινες γραμμές’, η αστυνομία θα εκφράσει μία απλή προειδοποίηση. Αλλά εάν τα όρια ξεπερασθούν τότε η αστυνομία θα επέμβει και μπορεί και να προβεί σε συλλήψεις», τόνισε ο Ραντάν.

Απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει ποιες είναι οι παράνομες συγκεντρώσεις στις οποίες αναφερόταν, καθώς και τι εννοούσε λέγοντας «κόκκινες γραμμές».

Οι ημέρες Τάσουα και Ασούρα τιμούν το θάνατο του ιμάμη Χοσέιν, εγγονού του προφήτη και τρίτου ιμάμη των σιιτών, κατά τη μάχη της Κερμπάλα εναντίον του χαλίφη Γιαζίντ, γεγονός που αποτελεί έναν από τους ιδρυτικούς μύθους του σιιτικού Ισλάμ.

Οι εορταστικές αυτές ημέρες συνιστούν αφορμή για λαϊκές συγκεντρώσεις, αλλά και παραδοσιακές παραστάσεις που αναπαριστούν τη μάχη της Κερμπάλα.

Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης δεν έχουν επισήμως καλέσει τα μέλη τους σε κινητοποιήσεις κατά τις ημέρες του πένθους, όμως σύμφωνα με φήμες υπάρχει πιθανότητα ορισμένες από τις παραδοσιακές εκδηλώσεις να μετατραπούν σε διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή