Ευ. Βενιζέλος: Εθνική προσπάθεια υπέρβασης της δημοσιονομικής κρίσης

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 20:54
A- A A+

Η επιτακτική εθνική ανάγκη να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να βγούμε από την περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία αποτελεί το πρόταγμα του νέου προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον υπουργό ¶μυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού ο κ. Βενιζέλος έκανε επίσης λόγο «για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής αναπτυξιακής συμφωνίας που θα είναι όμως δίκαιης συμβολής», όπως ανέφερε, «στην εθνική προσπάθεια υπέρβασης της δημοσιονομικής κρίσης».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πρακτικά ανύπαρκτο και ως εκ τούτου αφελές» το δίλημμα που ορισμένοι πιστεύουν ότι υπάρχει στα κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσα στη λήψη σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και στην επιλογή της ήπιας γραμμής που δίνει έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας, και στην προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων».

«Όταν κυριαρχεί το ζήτημα της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της χώρας και η σχέση της με τις διεθνείς αγορές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι προτάσσεται η επιτακτική εθνική ανάγκη να σπάσουμε το φαύλο κύκλο και να βγούμε από την περιδίνηση αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Οφείλουμε συνεπώς να κινούμαστε παράλληλα και στα δύο επίπεδα. Αυτό των βραχυπρόθεσμων σωστικών μέτρων και αυτών των διαρθρωτικών αλλαγών. Όλα όμως πρέπει να γίνονται μέσα σε ένα ασφαλές κοινωνικό, αναπτυξιακό, πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι τα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, πρέπει, σύμφωνα με την προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ, να ειδωθούν στο πλαίσιο «μιας μεγάλης εθνικής συμφωνίας για την οργανωμένη μετάβαση από την ανομία σε τυπικές, διαφανείς, εκλογικευμένες και δίκαιες σχέσεις. Εργασιακές, ασφαλιστικές, πολιτικές διοικητικές, και εντέλει κοινωνικές».

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει «να διαμορφώσουμε ξανά τους κανόνες λειτουργίας του κράτους, της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας», ενώ έδωσε έμφαση στην περιστολή των εξοπλιστικών δαπανών.

Όπως ανέφερε, ο νέος προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 6,63% σε σχέση με το 2009 ενώ το ύψος των παραλαβών για το 2010 είναι μειωμένο κατά 450 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 1,12% του ΑΕΠ.

«Δεν χάνουμε αμυντικά για να κερδίσουμε δημοσιονομικά. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε και αμυντικά και δημοσιονομικά, αλλά πρωτίστως αναπτυξιακά», υπογράμμισε.

«Η εθνική ασφάλεια, η ακεραιότητα του εθνικού χώρου και η τιμή της πατρίδας έχουν ανυπολόγιστη αξία. Δεν συγκρίνονται με κανένα δημοσιονομικό ή μακροοικονομικό μέγεθος. Είναι όμως πατριωτική δημοκρατική και κοινωνική υποχρέωση να διασφαλίζουμε την άμυνα της χώρας με το μικρότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος και τη μέγιστη δυνατή αμυντική, αναπτυξιακή και κοινωνική αποδοτικότητα των σχετικών δαπανών», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή