Αλ. Τσίπρας: Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε κοινωνική οπισθοδρόμηση

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 21:05
UPD:21:18
A- A A+

Δριμεία επίθεση για την οικονομία εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για την πρόθεσή του να περικόψει επιδόματα του δημοσίου, καθώς και για τις εξαγγελθείσες αποκρατικοποιήσεις, καταλογίζοντάς του ανακολουθία σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Υποστηρίζοντας πως η πραγματική συζήτηση για τον προϋπολογισμό έγινε με τους εκπροσώπους των αγορών και δεν γίνεται στη Βουλή σημείωσε, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό: «Στο Λονδίνο, είπατε, κύριε υπουργέ, ότι θα κάνετε άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ περικοπές για να τους φτιάξετε το κέφι. Δεσμευτήκατε να περικόψετε δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες. Τάξατε μείωση των μισθών της τάξης του 4%. Ακούσαμε και τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες να λέει ότι, αν χρειαστεί, θα κόψει τους μισθούς στο μισό. Αν το πιστεύετε να το επαναλάβετε, αλλιώς πείτε "mea culpa"».

Βάλλοντας και κατά των οίκων αξιολόγησης, ανέφερε πως αυτοί είναι που οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία σε κρίση και κάλεσε την κυβέρνηση να μην παίζει με τη φωτιά κινδυνολογώντας.

Μιλώντας και για κοινωνικό έλλειμμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μονοδιάστατη άδικη φορολογική πολιτική και για καταστροφολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις.

«Η πολιτική που ακολουθείτε δεν οδηγεί σε ανάκαμψη, οδηγεί σε κοινωνική οπισθοδρόμηση. Καμία χώρα δεν κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος χωρίς ανάπτυξη» συνέχισε, ενώ αφού έκανε λόγο για καθεστώς δημοσιονομικής τρομοκρατίας, τόνισε πως τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα απλώς ανακυκλώνουν την ύφεση.

Ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του και κατά της ΝΔ, αρνούμενος να δώσει τη συναίνεσή του «για την οικοδόμηση μιας δεξιάς πολιτικής που μας οδήγησε στην κρίση».

Αφού εξέφρασε την εκτίμηση πως ο προϋπολογισμός δεν θα εφαρμοστεί, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψηφίζει γιατί πιστεύει «σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης» καθώς και διότι «μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που περιγράφει ο προϋπολογισμός αυτός».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή